Ny branschundersökning: Inredningsindustrin redo för klimatomställning
Hem CIRKULÄR EKONOMI Ny branschundersökning: Inredningsindustrin redo för klimatomställning

Ny branschundersökning: Inredningsindustrin redo för klimatomställning

Publicerat av: Redaktionen

Under hösten har Nordic Behaviour Group genomfört en omfattande branschundersökning för att kartlägga eventuella barriärer för omställningen till en cirkulär ekonomi.

Resultatet visar att en överväldigande majoritet av de tillfrågade inköparna och inredningsarkitekterna endast ser små eller inga hinder för en övergång.

– Det här är ett fantastiskt bra resultat. Uppenbarligen finns det en stor vilja för att arbeta mer cirkulärt samtidigt som svårigheterna framstår som hanterbara, säger Niklas Laninge, vd för Nordic Behaviour Group.

I somras meddelande Envivo att företaget, tillsammans med 100gruppen och Nordic Behaviour Group och Mälardalens Universitet, har beviljats ekonomiskt stöd av Energimyndigheten för att genomföra ett projekt som bland annat ska utveckla en digital plattform som underlättar omställningen till en cirkulär ekonomi inom inredningsbranschen. Projektet sträcker sig fram till den sista december 2024 och under hösten har den första delen av projektet genomförts. Genom en omfattande enkätundersökning och ett antal djupintervjuer* har Nordic Behaviour Group utforskat hur branschen ser på möjligheten att använda återbrukade möbler och resultatet har överträffat projektgruppens förväntningar. En stor majoritet, 79 procent för privata inköpare respektive 76 procent för offentliga, är positivt inställda och ser små eller inga hinder med att ställa om.
Ny branschundersökning: Inredningsindustrin redo för klimatomställning– Resultatet är otroligt starkt. Vi genomför ofta olika typer av undersökningar för att utvärdera möjligheten till olika beteendeförändringar och det är sällan som det finns så bra förutsättningar som vi ser här. Det är tydligt att både motivation och viljan att sänka sitt klimatavtryck är utbredd inom branschen – och det är det absolut viktigaste för att Envivos ambitioner ska vara genomförbara, säger Niklas Laninge och lägger till:
– Sedan är ju det här på många sätt något nytt och det är därför inte konstigt att det finns vissa upplevda hinder.

”Envivo är en del av lösningen”

I enkätundersökningarna med privata och offentliga inköpare uppgav båda grupperna att faktorer som tid, riktlinjer och avtal var de största barriärerna för att använda återbruk i större utsträckning än idag. Även inredningsarkitekterna som har intervjuats anger tid och ”komplicerade processer” som de största hindren, men uppger också att de ofta är begränsade av sina kunders önskemål och att de sällan ombeds prioritera återbrukad inredning. Enligt Niklas Laninge bådar resultatet väldigt gott för en kommande omställning och han ser Envivos plattform som en effektiv lösning på många av de upplevda barriärerna. Plattformen ska delvis fungera som ett digitalt bibliotek för återbrukade möbler, vilket både kommer att underlätta översikten för vad som finns att tillgå och spara tid för de som vill skapa en klimatsmart inredning.
– Det måste bli enklare att välja återbrukat. Kanske krävs det åtgärder från statligt håll för att öka kraven och sänka trösklarna, men jag tror främst att det handlar om att svenska företag inte har sett inredningen som en del av sitt klimatavtryck och förstått vilken skillnad det blir när man väljer nyproducerade möbler med långt liv och sedan återbrukar möblerna under hela möbelns livslängd. När fler har insett det tror jag att omställningen kommer att gå väldigt snabbt och då är Envivo en del av lösningen. Det är svårt att tänka sig en bättre position för att kunna bidra till omställningen, avslutar Niklas Laninge.

*Nordic Behaviour Group har genomfört två enkätundersökningar och ett antal djupintervjuer för att kartlägga eventuella barriärer för en övergång till cirkulär ekonomi. Enkätundersökningarna har skickats till privata inköpare av inredning (82 svarande) och offentliga inköpare (85 svarande). Djupintervjuerna har gjorts med 13 inredningsarkitekter.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>