Det började som en olyckshändelse i labbet. Nu utvecklar impactbolaget Korall Carbon Capture en unik metod för att fånga in koldioxid, som ska hjälpa företag att minska sina CO2-utsläpp.
– Det unika med vår teknik är att den är mer energieffektiv än andra tekniker och kan placeras var som helst, säger Hugo Boccara, företagets VD.
Korall Carbon Capture är ett nytt bolag i Chalmers Ventures portfölj. Företaget har utvecklat en egen teknik för att aktivt fånga in koldioxid ur atmosfären, så kallad Direct Air Capture. Koldioxiden lagras sedan permanent och då uppstår det man kallar negativa utsläpp.
De negativa utsläppen kan i sin tur säljas som en tjänst till företag som får certifikat på mängden koldioxid som samlas in.
Teknologin bakom Korall Carbon Captures metod bygger på forskning från Chalmers i Göteborg och Chalmers Ventures har både investerat och varit med och skapat bolaget.
– Klimatförändringar är en av de mest akuta globala utmaningarna och det är inom detta område Korall vill bidra. Direct Air Capture avlägsnar koldioxid från atmosfären och Korall har en elegant teknisk lösning för att göra just det. Ur ett investeringsperspektiv är kombination av hållbarhetsfokus och en snabbt framväxande teknologi särskilt spännande, säger Linda Hedenblom, Seed Investment Manager på Chalmers Ventures.
Började som en miss när forskarna gick på fika
Att det blev som det blev var något av en slump. Forskarteamet bakom teknologin hade testat flera olika lösningar för koldioxidinfångning innan valet föll på den lösning man nu har patenterat. Att det blev just denna som Korall Carbon Capture gick vidare på var lite av ett misstag.
– Egentligen var det inte en lösning forskarteamet trodde på. De testade två ingredienser och gick på fika. Sedan upptäckte de att lösningen hade absorberat mycket koldioxid utan att de hade gjort något, säger Hugo Boccara, Koralls VD.
Fler tester gjordes som såg lovande ut. Så lovande att metoden för två år sedan ansågs värd att patentera.
– Inom Direct Air Capturing finns flera tekniker. Vår lösning sticker ut för att den är energieffektiv. Den fungerar både i låga och höga temperaturer och breda omfång av koldioxidkoncentrationer, säger Hugo Boccara.
Tekniken valideras fortfarande i labbskala, men under 2025 är målet att bygga nästa prototyp och demo-anläggning.
Arbetar med två parallella scenarier: CCS och CCU
Eftersom koldioxidinfångst är en ny industri vet man ännu inte riktigt vilka tekniker som kommer bli rådande. Därför arbetar Korall Carbon Capture med två parallella scenarier. Den ena varianten är att Korall som företag fångar in koldioxiden som lagras, så kallad CCS (Carbon Capture and Storage) och erbjuder det som tjänst för negativa utsläpp. Den modellen är mest sannolik. Det andra alternativet skulle vara att Korall fångar in koldioxiden och säljer den som råvara, så kallad CCU (Carbon Capture Usage).
– Om CCU blir vägen, då är det sannolikt att vi sätter upp en anläggning eller säljer en anläggning som kunden sätter nära sin produktion. Det går att installera nära slutkund. Det spelar ingen roll om det är ett borrhål där vi sätter en anläggning nära slutförvar eller ett gasföretag som använder det i sin produktion.
I båda fallen är bolagets kunder företag som släpper ut koldioxid i sin produktion.
– Framför allt är det bolag som inte har egna skorstenar. De stora industrierna tittar just nu mycket på egna lösningar. Koralls kunder kommer framför allt vara de verksamheter som släpper ut koldioxid i flera led och där de har svårt att påverka de olika leden, förklarar Hugo Boccara.
Han tar flygindustrin som exempel.
– De släpper ut på marken, med supporttjänster, och i luften under färd.
Snabbar på klimatomställningen
Potentialen för Korall Carbon Captures teknik är mycket stor, eftersom koldioxidfångst skulle göra avgörande skillnad i klimatomställningen. Än finns ingen tvingande lagstiftning, men Hugo Boccara ser ändå ett stort behov bland de företag som vill vara relevanta i framtiden och för att företag och länder som ska uppnå klimatmålen.
– Om inte vi är redo med tekniken när lagstiftningen kommer, vad blir det då? Det här är inte lösningen på alla problem, men det är en snabb lösning samtidigt som man gör andra åtgärder. Då snabbar man på sin klimatomställning, säger han.
Hugo Boccaras framtidsdröm är att göra så mycket nytta som möjligt. Han ser framför sig att Korall har en stor anläggning eller många små nära sina slutkunder.
– Om 20 år ska vi som företag ha mätbar impact på Sveriges eller världens CO2-utsläpp. För att vi ska nå dit måste vi skala upp. Vi behöver bygga en anläggning stort som ett raffinaderi, ett slags anti-raff, säger Hugo Boccara.
– Potentialen är enorm och inte bara för oss utan även för Sverige som ett grönt land. Med Koralls teknik och Sveriges goda förutsättningar för koldioxidinfångning skulle vi som bolag kunna möjliggöra att Sverige når sina klimatmål.