Almedalen 2024: Fem tips om tech och hållbarhet som gör din vecka
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING Almedalen 2024: TechSveriges expert tipsar om fem seminarier du inte får missa

Almedalen 2024: TechSveriges expert tipsar om fem seminarier du inte får missa

Publicerat av: Redaktionen

AI, smarta städer och nya EU-regelverk för rapportering dominerar techföretagens hållbarhetsagenda i Almedalen 2024.

Branschorganisationen TechSveriges hållbarhetsexpert Frida Faxborn avslöjar årets trender och tipsar om fem seminarier du inte får missa.

Almedalsveckan är här och hållbarhetsfrågorna har en given plats på scen även i år. Frida Faxborn, näringspolitisk expert på branschorganisationen TechSverige ser ett fortsatt intresse bland techföretagen för att bidra med hållbara lösningar. Hon förbereder sig för intensiva dagar med föredrag, paneler och möten.

Almedalen 2024: Fem tips om tech och hållbarhet som gör din vecka

TechSveriges Frida Faxborn tipsar om 5 favoriter i Almedalen 2024

Har hållbarhetsfrågorna en given plats bland techbolagen under årets Almedalsvecka?

”Absolut. Digitalisering och tech är en viktig möjliggörare för hållbar utveckling och klimatomställning.  Techbranschen driver sedan flera år tillbaka frågorna aktivt, även om alla inte har fått upp ögonen för det. Fler behöver göra kopplingen mellan tech och hållbarhet och nyttja digitala lösningar för ändamålet. Min förhoppning är att fler ska ha insett detta och visar upp goda  exempel på hur smart digitalisering används på bred front i samhället under veckan i Visby. Dessutom kommer det nya regulatoriska krav för hållbarhetsraportering från EU, och även det lär få visst fokus under veckan.”

Vilka frågor trendar bland techföretagen i år?

”AI och den enorma utvecklingen vi har sett där under det senaste året är naturligtvis en jättefråga även i Almedalen, men för hållbarhet och klimatomställning är det framför allt en möjliggörare. Vi kommer att få se en explosion av tillämpningar där AI i kombination med andra tekniker, som sensorteknik och IOT, effektiviserar flöden och processer, exempelvis för energiförbrukning. Det är något av kärnan i digitaliseringen, där techbranschen kan bidra till ett mer klimatmässigt hållbart samhälle.”

” Förutom AI är de regulatoriska frågorna som drivs från EU-håll stora nu, här handlar det om skärpta krav på hållbarhetsrapportering (CSRD) och  att säkerställa spårbarhet i hela värdekedjor, från råvara till färdig produkt (EcoDesign och Digitala Produktpass). Techföretagen berörs som alla bolag, men de har också en viktig roll som leverantör av lösningar till alla företag och organisationer som behöver leva upp till EU-kraven.

Vad innebär de nya EU-regelverken för hållbarhetsrapportering?

CSRD, (EU:s nya direktiv för hållbarhetsrapportering) kommer få breda konsekvenser i alla led. Inte bara för de företag som berörs direkt, alltså börsnoterade stora företag, utan för alla –  även mindre företag som är leverantörer eller partners. Kraven på transparens går in i alla processer, så hållbarhetsarbetet kommer få en helt ny roll i organisationen och samma gäller hållbarhetschefen. Det måste upp på ledningsnivå och in i allt. Från techföretagen kommer vi  att få se en rad lösningar för att underlätta rapporteringen. Det blir en utmaning, men lär driva verklig förändring.

Samma gäller Ecodesign och Digitala produktpass (DPP), som också regleras på EU-nivå. Det innebär att i princip alla produkter som sätts på marknaden i EU ska ha ett digitalt ”produktpass” som redovisar hur de är framställda ur klimat- och hållbarhetssynpunkt, från råvara till färdig produkt. Det ställer helt nya krav på tillgång till hållbarhetsdata hos tillverkare och leverantörer. Passen ska följa produkterna och göra det möjligt att enkelt få ut all denna data.”

Almedalen 2024: Fem tips om tech och hållbarhet som gör din veckaVad ser du mest fram emot under Almedals-veckan 2024?

”Dels ser jag fram emot den panel jag ska hålla i som moderator för Atea om “AI som frälsare eller förgörare”, men framför allt alla möten. Det känns som att många företag är på plats i år, dels från techbranschen men också andra aktörer. Det är givande att träffas i nya konstellationer och sammanhang, inte bara de vi brukar vara i. Att få ny input i långt fler frågor än vad jag normalt hanterar är stimulerande och där är Almedalen fantastiskt med så mycket kunskap samlad på en komprimerad yta. 

Kan du tipsa om en programpunkt vi inte får missa i Almedalen 2024?

”Onsdagens seminarium om “Städer som katalysator för grön omställning” på Hållbarhetsskeppet, ser jag verkligen fram emot att delta i. Där ska vi bland annat tala om digitaliseringens möjligheter för klimatsmarta städer. Det börjar hända saker, men nyttjandet av lösningarna måste accelereras och samarbetet mellan det offentliga och näringslivet intensifieras. ”

Fridas Faxborns 5 tips till hållbar tech i Almedalen 2024

Onsdagen 26 juni
ATEA: AI – frälsare eller förgörare?
Kl. 14:45-15.30
Stora Torget 16, Bolaget

Onsdagen 26 juni
Städer som katalysator för grön omställning, vad krävs av kommuner och näringsliv?
11:45-13:30
Teaterskeppet, Stora Matsalen

Torsdagen 27 juni
Tele2: Greenhushing: är minskad transparens det nya hotet mot hållbar omställning?
09:00 – 09:45
Mellangatan 7, "Tele2s trädgård"

Torsdagen 27 juni
ATEA: Kan vi driva hållbar omställning med vår plånbok?
Kl. 11:30 – 12:45
Stora Torget 16, Bolaget

Torsdagen 27 juni
GS1: Ledartröja eller tvångströja? Möt nya hållbarhetskrav effektivt och lönsamt
med spårbarhetsdata.
Kl. 16:00 – 16:40
Donnersgatan, Techarenan, Scen 2

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>