Ny undersökning: Svenskarna skjuter på elbilsköpet
Hem TRANSPORT Ny undersökning: Svenskarna skjuter på elbilsköpet

Ny undersökning: Svenskarna skjuter på elbilsköpet

Publicerat av: Redaktionen

Fler än var fjärde svensk kommer inte att köpa elbil förrän tidigast 2028.

Ny undersökning: Svenskarna skjuter på elbilsköpet

Ett högt inköpspris är det största hindret. 

Det visar en ny undersökning som Sifo har gjort tillsammans med laddboxföretaget Zaptec

29 procent av svenskarna planerar inte att köpa en elbil förrän tidigast 2028, visar den nya undersökningen. Höga inköpspriser och viss osäkerhet när det kommer till elbilar anges som anledningar till detta. Samtidigt har andelen som aldrig planerar att köpa en elbil minskat från 19 procent förra året till 9 procent i år.

Det finns dock en tydlig tveksamhet hos svenskarna när det gäller elbilar. En av tre (34 procent) av respondenterna är osäkra eller vet inte när de kommer att köpa en elbil medan endast 2 procent planerar att göra det under 2024.

Högt inköpspris största hindret 

Drygt hälften av de tillfrågade (52 procent) uppger att det höga inköpspriset är det största hindret för att köpa en elbil – en trend som fortsätter. I samma undersökning ifjol var det höga priset på elbilar också ett hinder för många svenskar som går i tankarna att skaffa elbil. Nästan 8 av 10 (78 procent) skulle kunna tänka sig att köpa en elbil om inköpspriset var lägre.

Utöver det höga inköpspriset visar undersökningen att 15 procent inte känner ett behov av att köpa bil över huvud taget och att en del (9 procent) har dåliga möjligheter att ladda hemma.

– Det är tydligt att priset är en avgörande faktor för många svenskar när det gäller elbilar. Att köpa en elbil är dock en klok investering för framtiden, både för klimatet men även att det är billigare att äga. Exempelvis är driftkostnaderna betydligt lägre än för traditionella bensin- eller dieselbilar, särskilt om du har tillgång till laddning vid din bostad, säger John Wastring, försäljningschef på Zaptec Sverige, och fortsätter:

– Vi behöver se en sänkning av inköpspriset och fler laddningsmöjligheter för att elbilar ska bli ett mer attraktivt alternativ för den breda massan. Vi på Zaptec arbetar dagligen för att påskynda utvecklingen av laddningsinfrastrukturen och göra den tillgänglig för alla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>