Elvägsprojektet Evolution Road i Lund har resulterat i konkret kunskap och validering av hur elvägar kan bidra i utvecklingen av elektrifierade transporter och minskade klimatutsläpp.
Efter fem års tester och demonstration av elväg på allmän väg avslutas därmed Evolution Road, och som en sista del i projektet avinstalleras elvägen.
Resultaten kommer Trafikverket till del – för den fortsatta utvecklingen mot framtidens fossilfria transporter.
Projektet har väckt stort intresse och attraherat internationella besökare till Lund för att se och uppleva elvägen på plats. I projektet har företag, forskare och offentlig sektor arbetat och tillsammans utfört en stor mängd tester för att verifiera elvägstekniken och bidra till ny kunskap. Elvägen möjliggör en halvering av batteristorleken i fordonen, vilket ger stora miljövinster. Den konduktiva tekniken ger de höga effektuttag som behövs för framförsel av godstransporter, såsom bussar och lastbilar. Elvägen är också klimatsäkrad efter tester av installation och underhåll i kallt klimat.
Projektet är ett uppdrag från Trafikverket, som 2019 gav konsortiet Evolution Road i uppdrag att testa och demonstrera elvägsteknik från företaget Elonroad. Genom att undersöka användande, byggande, drift och underhåll men också hur elvägar kan bidra till att minska påverkan av klimatutsläpp från tung trafik, ville Trafikverket inhämta mer kunskap om den innovativa elvägstekniken.
-Vi på Trafikverket är mycket nöjda med det resultat som levererats från projektet. Vi har tillsammans lärt oss mycket under de åren som projektet pågått och det har skapat en värdefull kunskapsbas för det fortsatta arbetet med elvägar både inom Sverige och internationellt. Kunskapen kommer bana väg för utvecklingen mot framtidens fossilfria transporter, säger Sofia Magnusson, projektledare,Trafikverket.
-Projektet Evolution Road har varit ett fantastiskt pilotprojekt för Elonroad och banat väg för att vi nu bygger världens första elmotorväg utanför Paris. Genom att integrera laddningsteknologi direkt i vägen kan vi minska kraven på stora batterier och behovet av att stanna för att ladda, vilket ökar effektiviteten för bland annat tunga fordon som lastbilar och bussar. Samarbetet med partnerföretagen och stödet från Trafikverket har varit avgörande för framgången av projektet och jag vill tacka alla inblandade, säger Karin Ebbinghaus, vd Elonroad.
-Detta projekt är ett fantastiskt typexempel på hur vi som kommun kan låta innovativa lösningar testas i verkligheten. Vi ser detta som en framtidslösning då vi går mot en mer elektrifierad fordonsflotta framför allt i de större städerna. Lunds kommun ska vara klimatneutralt 2030 och då behövs alla lösningar för att nå målet, säger Adam Sandgren, näringslivschef Lunds kommun.
-Vi är stolta över projektet Evolution Road, som varit ett mycket lyckat innovationsprojekt där samarbetet mellan akademi, privat näringsliv och offentlig partner varit nyckeln till framgången. Vi vill tacka alla som har bidragit till och deltagit i projektet, säger Maria Edgren, projektledare, Innovation Skåne.