Ska nyanställda alltid få den senaste laptopen?
Hem MILJÖ Ska nyanställda alltid få den senaste laptopen?

Ska nyanställda alltid få den senaste laptopen?

Publicerat av: Redaktionen

Företag måste få upp ögonen för återvinning av deras IT-produkter, och fråga sig om alla anställda verkligen behöver den senaste PC-modellen.

En gång i tiden var medarbetarnas nya smarta IT-utrustning en tydlig symbol för att man nu var anställd på ett modernt och spännande företag.

Alla på kontoret – från praktikanten till VD:n – var därför utrustade med den senaste och bästa bärbara datorn och telefonen på marknaden.

Idag skulle jag vilja hävda att det sättet att tänka inte alltid är det mest innovativa och klimatmedvetna. Företag bör i stället tänka på datorns hela livscykel, även innan de investerar i ny hårdvara. Sättet att göra sig av med begagnade enheter är inte längre att gömma dem på lagret eller slänga dem på soptippen.

För att få bättre kontroll på IT-utrustnings hållbarhet behöver företag ha en plan för vad som ska hända med IT-utrustningen när den inte längre kan utföra den uppgift den köpts in för. Ska den föras vidare till en ny anställd? Ska den säljas vidare? Skickas till återvinning? Eller ska den skickas tillbaka till leverantören? Det finns många möjligheter att få tillbaka använd IT-utrustning in i dess livscykel. På Lenovo har vi bland annat ett omfattande program för återvinning av enheter på flera platser runt om i världen, som säkerställer att returnerade enheter eller deras komponenter får en ny livscykel.

Vi slänger för mycket IT-utrustning

Alldeles för mycket IT-utrustning kasseras idag, även om den lätt skulle kunna användas några år till. Redan 2019 visade en FN-rapport att vi kasserar mer än 50 miljoner ton elektronik per år, och samma rapport uppskattar att antalet kommer att växa till över 70 miljoner ton år 2030. Det sätter en enorm press på våra resurser när de ämnen som används i IT-utrustning, som guld, kobolt, koppar och andra metaller och mineraler som det lider brist på, varken återanvänds, återvinns eller repareras.

Ska nyanställda alltid få den senaste laptopen?

Stefan Brechling Larsen, Global Head of Sustainability Services, på Lenovo

Detta beteende beror till stor del på ett föråldrat synsätt om att nytt alltid är lika med bättre. Detta kunde inte vara mer fel idag, då vi förstår vikten av framförhållning och om att göra tydliga, klimatvänliga och cirkulära val i vardagen.

Och här är återvunnen eller återanvänd IT-utrustning en lågt hängande frukt som inte bara bidrar positivt till företagets ESG-konton, utan även till positioneringen mot både nya och nuvarande medarbetare som en grön och värdedriven arbetsplats.

Användare vill ha gröna IT-lösningar

Redan under 2021 genomförde Lenovo en undersökning i Norden om anställdas attityder till gröna IT-lösningar. Den visade att så många som 50 procent skulle välja klimatkompenserade eller grönare IT-produkter om arbetsgivaren betalade för dem. Undersökningen visade också att arbetsgivarna är långt ifrån tillräckligt bra på att erbjuda grön eller återvunnen teknik. Hela 87 procent av respondenterna svarade att deras arbetsgivare inte tillhandahåller miljövänliga IT-lösningar alls, eller endast i begränsad omfattning. Att erbjuda grönare IT-lösningar är därför en självklar möjlighet för företag att differentiera sig och möta kundernas efterfrågan på hållbara lösningar. Här ska givetvis även leverantörerna finnas med på planen, och erbjuda företagen de bästa lösningarna – oavsett om det är nytt, begagnat eller hyrt.

Och i dag finns det ju redan goda möjligheter till återanvändning av teknikutrustning. I Sverige har vi till exempel företag som Inrego och Remade in Sweden, som tar in förbrukad IT-utrustning och ser till att den återanvänds av andra företag, vilket ger en god grön avkastning för kunderna i form av sparade koldioxidutsläpp.

Naturligtvis är högkvalitativ elektronik fortfarande en viktig och väsentlig personalförmån – och vissa uppgifter kräver ny teknik och massor av datorkraft som kan driva tunga system och den allra senaste mjukvaran. Men det betyder inte att alla på företaget behöver den allra senaste tekniken. Om en grupp anställda klarar av att utföra allt sitt arbete på en återvunnen dator eller smarttelefon, bör företaget åtminstone överväga detta alternativ, så att vi kan använda koldioxiden och naturresurserna på ett sätt där nytt faktiskt är lika med bättre.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>