Svenska SeaTwirl har tagit ett viktigt steg mot kommersialisering av sin flytande vindturbin. Företaget har bjudits in till nästa fas i EU:s stora forskningsprogram Horizon Europe.
I potten ligger ett EU-stöd på cirka 15 miljoner euro.
Vindprojektet, kallat Verti-Go, har valts ut i hård internationell konkurrens inom ramen för Horizon Europes utlysning Demonstrations of innovative floating wind concepts. Det innebär att SeaTwirl nu får möjlighet att demonstrera sin innovativa teknik för flytande vindkraftverk. Bakom ansökan ligger ett konsortium med 11 aktörer från näringsliv och akademi.

Seatwirls flytande vindturbin tar plats i EU:s innovationssatsning
– Vi har nu blivit inbjudna till Grant Preparation, en etablerad process där projektets juridiska ramar sätts mellan EU och konsortiets medlemmar, säger Ulrika Lenhammar, kommunikations- och IR-ansvarig på SeaTwirl, i ett pressmeddelande.
Samtidigt presenterar SeaTwirl en ny tvåbladig design för sin vertikalaxlade vindturbin – en lösning som innebär flera fördelar. Den nya modellen är i princip tvådimensionell och kan monteras på land utan behov av tunga lyftkranar. Det minskar både installationskostnader, vikt och framtida underhåll.
Kan tas i drift 2029
Om förhandlingarna går enligt plan kan vindkraftprojektet starta i augusti 2025. Designfasen väntas vara klar i slutet av 2026, byggfasen inledas under andra kvartalet 2028 och driftsättning ske i slutet av 2029.
EU-programmet Horizon Europe är en av världens största satsningar på forskning och innovation, med målet att tackla globala samhällsutmaningar inom bland annat teknik, klimat och hållbar utveckling. För SeaTwirl innebär EU-stödet ett rejält steg mot att göra bolagets lösningar till en del av framtidens energimix till havs.