Finja Betongs kombinationsmurbruk med biokol har försetts med tredjepartsgranskade miljödeklarationer.
Dessa visar på en sänkning av klimatpåverkan med fantastiska 100 procent för varje bruk jämfört med företagets motsvarande produkter.
Med utgångspunkt i sin egen hållbarhetsplan har Finja Betong låtit utveckla en serie murblock och murbruk som innehåller biokol och som har avsevärt lägre klimatpåverkan än traditionella material.
– Vår ambition är att det ska vara lätt att göra hållbara byggval, säger Lars Britse, Kommersiell Säljchef Norden på Finja Betong i ett pressmeddelande.
Att välja att mura, putsa eller gjuta, är klassiska och beständiga byggtekniker. Materialen är energieffektiva tack vare god isoleringsförmåga och möjlighet att lagra värme. De är dessutom underhållsfria, brandsäkra och håller länge, ofta i flera generationer. Men med innovativ produktutveckling och biokol kan de göras ännu mer hållbara.
– Våra unika murblock och bruk är en framgångssaga sprungen av Finja Betongs 3-åriga hållbarhetsplan som vi kunde ro i hamn i slutet av förra året. Produkterna ingår i vår ECO-linje som gör det möjligt att välja alternativa byggprodukter för en lägre klimatpåverkan, vilket vi är väldigt stolta över, säger Lars Britse.
Biokol minskar växthuseffekten
Biokol är en effektiv kolsänka som minskar växthuseffekten. De lagrade kolatomerna hindras nämligen från att komma i kontakt med syre och därmed också från att omvandlas till koldioxid och hamna i atmosfären.
Kolsänkan varar hela produktens livstid, minst 100 år.
Genom att bygga in biokol i bruk och murbruk erhålls en ytterst påtaglig klimateffekt. Vid en tredjepartsgranskad EPD (Environmental Product Declaration) , det vill säga miljödeklaration, framkom att växthuseffekten angiven som GWP Total* (Global Warming Potential) minskade med 100 procent i de nya bruken jämfört med material utan biokolsänka.
Murblocket har rönt stor uppmärksamhet i branschen, det nominerades av Nordbygg som årets mest innovativa produktnyhet och har belönats med Årets Miljöpris av Hässleholms kommun.
– Självklart är vi ödmjukt tacksamma över den uppmärksamhet som våra innovativa produkter med biokol bidragit till. Exempelvis murblocket vars EPD är världens första i sitt slag när det kommer till en cementbaserad produkt.
Utvecklingen av murblock och bruk med inbyggd kolsänka har gjorts tillsammans med företaget Biokolprodukter. Det har möjliggjorts med stöd från innovationsprogrammet BioInnovation, vilket är en gemensam satsning av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.
*I samband med klimatfrågor talar man ofta om GWP-faktorn, Global Warming Potential, för en växthusgas. GWP-faktorn anger hur mycket ett kilo av en växthusgas påverkar klimatet i jämförelse med ett kilo koldioxid.
Finja Betong är ett svenskt familjeföretag grundat 1957 och ett av landets främsta inom betongbranschen. Verksamheten innefattar allt ifrån konstruktionslösningar för murat och putsat byggande till sand och specialbruk.