226 ton skräp och 15 900 timmar
Hem MILJÖ 226 ton skräp och 15 900 timmar under 2022

226 ton skräp och 15 900 timmar under 2022

Publicerat av: Redaktionen

2022 har det strandstädats flitigt från Strömstad i norr till Kungsbacka i söder – hela 226 ton skräp samlades in och markerades i Strandstädarkartan under året.

Västkuststiftelsen samordnar strandstädningen längs den svenska västkusten.

Både kommuner, entreprenörer, ideella föreningar och privatpersoner hjälps åt att städa upp det skräp som dagligen når land och nu är 2022 års städresultat sammanställt med hjälp av statistik från det digitala verktyget Strandstädarkartan.

Det gemensamma arbetet har resulterat i cirka 226 ton plockat skräp under 2022, räknat från februari 2022 till januari 2023, vilket är en knapp ökning jämfört med föregående år. 2022 har knappt 3000 städningar markerats på Strandstädarkartan, jämfört med 2000 året innan.

226 ton skräp och 15 900 timmar

Strandstädning i Sivik, maj 2022.

Summan av rapporterad tid för strandstädning har också ökat, från sammanlagt 10 000 timmar 2021 till 15 900 timmar 2022.

– Strandstädarkartan är ett viktigt verktyg i vår insamling av statistik och en förutsättning för att vi ska kunna planera för framtida insatser. Vi ser en positiv trend i användningen av kartan, vilket vi är väldigt glada för!, säger Florina Lachmann, koordinator för strandstädning på Västkuststiftelsen.

Ny markering för olja

Under påsken 2022 gjordes ett försök att ta hjälp av Strandstädarkartan för att markera upptäckter och sanering av olja i samband med ett akut oljeutsläpp. Försöket var lyckat och ledde till en vidareutveckling av kartan där en ny, svart markering för just olja togs fram. Den nya markeringen underlättar identifiering av oljefynd som sedan hanteras och saneras av särskilt utbildad personal.

– Det känns väldigt bra att vi kan hjälpa till även när det gäller oljeutsläpp som utgör en så stor fara för det marina livet. Viktigt att poängtera lite extra är att olja aldrig ska hanteras av personer utan särskild utbildning och rätt sorts skyddskläder, däremot kan vem som helst markera ut ett fynd av olja i Strandstädarkartan, säger Florina.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>