35 lösningar nominerades. Nu har nio gått vidare till final i första upplagan av Svenska Energipriset.
– Med utmärkelsen vill vi stimulera innovation och samverkan, säger Anna Jarnö, Business Manager på Elfack-mässan, där priset utdelas 8 maj.
Det nyinstiftade Svenska Energipriset har tagits fram för att uppmärksamma banbrytande prestationer och lösningar inom el- och energibranschen. Tävlingsbidragen, ska vara innovativa och bidra till en effektivare eller mer hållbar energianvändning.
De 35 nominerade tävlingsbidragen har nu granskats av jurygruppen, som består av oberoende aktörer och experter. Lösningar från dessa nio företag har gått vidare till final: ABB, Amiga, Benning Sweden, CTEK Sweden, DLAB Sweden, Eneryield, Fristads, Hitachi Energy och Magtech.
– Vi har fått in verkligt spännande lösningar till Svenska Energipriset. Dessutom lösningar med stor bredd. Det visar att det händer massor och skapas nya möjligheter just nu, säger Björn Sandén, professor i innovation och hållbarhet vid Chalmers tekniska högskola, och en av jurymedlemmarna.
Han understryker vikten av innovation för energiomställningen.
– Jag hoppas att det här nyinstiftade priset kan stimulera och bidra till den utvecklingen. Antalet inkomna bidrag, redan första gången priset delas ut, indikerar onekligen ett stort intresse.
Allt från kläder till AI-lösningar. Tufft uppdrag för juryn
Jurymedlemmen Lowina Lundström, VD för EIT InnoEnergy Scandinavia, tycker att det har varit svårt att välja bland ansökningarna.
– Vi fick ett riktigt tufft uppdrag i juryn! Stor bredd och många olika perspektiv på energi: alltifrån kläder och utbyte av rör till AI-lösningar.
Hon menar att det samtidigt speglar innovationstakten i Sverige:
– Enligt senaste Global Innovation Index är Sverige ledande inom EU och tvåa i världen – efter Schweiz men före USA – när det gäller innovation. Ansökningarna till Svenska Energipriset bekräftar det.
– Många bidrag vilar också på bra forsknings- och utvecklingsgrund. Även där sticker Sverige ut. Av Sveriges BNP spenderas 3,42% på forskning och utveckling. Med det ligger vi på femte plats i världen.
Delas ut på Elfack-mässan
Svenska Energipriset utdelas i två versioner: juryns val och besökarnas val. Juryns arbete går nu in i nästa skede och dess val avslöjas på Elfack torsdag 8 maj. Samtidigt får besökarna på Elfack möjlighet att rösta på sin favorit via hemsidan.
Det kan alltså bli en eller två mottagare av det första Svenska Energipriset. Det beror på om mässbesökarnas val sammanfaller med juryns, eller inte.
Bakom priset, som ska bli återkommande, står Energimyndigheten, RISE, Chalmers, Innovatum Science Park, EIT InnoEnergy, Installatörsföretagen, Energieffektiviseringsföreningen och Svenska Mässan i Göteborg– vilket är en ekonomiskt fristående stiftelse som bland annat arrangerar Elfack-mässan, där prisutdelningen äger rum 8 maj.
– Eftersom syftet med priset är att stimulera innovation och öka takten i energiomställningen ligger det helt i linje med Svenska Mässans uppdrag att främja näringslivet, säger Anna Jarnö, Business Manager för Elfack.
Främjar samsyn och samverkan
En ambition med Svenska Energipriset, och med hela mötesplatsen Elfack, är, är att understryka behovet av samsyn och samverkan, betonar hon:
– I en tid av snabb omställning, som vi upplever nu, är det särskilt viktigt. Elfack vill ge beslutsfattare och operativ personal värdefull input och underlätta för samverkan mellan teknik, system och aktörer.
Elfack på Svenska Mässan äger rum 6–9 maj. Årets mässa är rekordstor och fyller hela anläggningen med över 420 utställande företag, organisationer och myndigheter från 25 länder.