Rening av vatten i utsatta områden
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Rening av vatten i utsatta områden

Rening av vatten i utsatta områden

Publicerat av: Redaktionen

Instalco och Wayout International inleder ett samarbete för att öka tillgången till rent vatten i utsatta områden i världen. Svenska Wayout International utvecklar mikrofabriker för lokal rening av vatten till tjänligt dricksvatten.

För många människor i världen är tjänligt dricksvatten en bristvara. Enligt FN riskerar den globala efterfrågan på dricksvatten att överstiga tillgången med hela 40 procent år 2030. GreenTech-bolaget Wayout International utvecklar hållbara moderna lösningar för lokal produktion och distribution av rent dricksvatten. Wayouts mikrofabriker renar alla typer av vatten lokalt, även havsvatten.

-Rent dricksvatten borde vara en rättighet för alla människor, men tyvärr är rent vatten på många ställen i världen inte en självklarhet. Rening och hantering av vatten är centralt inom Instalco och något vi brinner för, därför vill vi bidra med det vi kan, säger Robin Boheman, vd för Instalco.

En mikrofabrik kan producera 150 000 liter dricksvatten i månaden och minskar miljöskadliga steg som buteljering, transport och sophantering av plastflaskor. Upp till 250 000 plastflaskor och 25 ton koldioxid hindras från att komma in i ekosystemet genom att producera vatten och dryck lokalt. I de 15 kvadratmeter stora mikrofabrikerna återmineraliseras och används det renade vattnet som dricksvatten eller som bas i andra drycker. Det helautomatiserade systemet är utvecklat för att drivas av solceller.

 

Rening av vatten i utsatta områden

Från vänster: Martin Sjöström, CFO Wayout International, Per Sjöstrand, styrelseordförande Instalco, Martin Renck, grundare och creative director Wayout International, Johan Larsson, affärsområdeschef Instalco, Ulf Stenerhag, grundare och vd Wayout International, Robin Boheman, vd Instalco

 

-Vi är mycket glada att inleda samarbetet med Instalco och att få ta del av deras kompetens. Om det är något vi förstått det här pandemiåret så är det att det inte längre är möjligt att förlita sig på globala värdekedjor. Vi människor måste tänka om, vi behöver börja producera lokalt och vi behöver bli självförsörjande på hållbart sätt, säger Ulf Stenerhag, vd för Wayout.

Instalco har inom ramen för sitt hållbarhetsprogram ingått samarbete med Wayout International. Samarbetet möjliggör för Wayout International intensifiera arbetet med produktion och distribution av mikroreningsfabriker till områden i världen med brist på tjänligt dricksvatten. Mikrofabrikerna byggs i Köpenhamn och skickas nyckelfärdiga till användare över hela världen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>