Ljusgårda har i maj startat upp ett nyskapande projekt som delfinansieras av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet.
Projektet syftar till att utveckla och validera användningen av avancerad AI/ML och sensorteknik för att optimera odling i kontrollerade ekosystem.
Kan AI och sensorteknik användas för att skapa mer effektiv och hållbar odling?
Vertikalodlaren Ljusgårda vill utforska potentialen i digitalisering och har därför startat ett projekt där artificiell intelligens (AI) och maskinlärande (ML) parat med avancerad sensorteknik används för att optimera företagets odlingsmetoder. Det banbrytade projektet löper över ett år och delfinansieras av innovationsmyndigheten Vinnova.
”Genom detta projekt hoppas vi kunna öka effektiviteten i vårt kontrollerade odlingssystem, minska resursförbrukningen och förbättra miljöpåverkan. På längre sikt är ambitionen att bidra till en mer robust och hållbar global livsmedelsproduktion”, skriver Ljusgårda i ett pressmedelande.
Målet är att använda spetsteknik för att skapa en lösning som är både effektiv och miljömässigt hållbar. Genom noggrann analys och respons på växtdatasignaler vill man identifiera metoder som ökar produktiviteten samtidigt som det går åt mindre resurser.
Ljusgårda utvecklar en testmiljö som är utrustad med avancerade sensorer och teknik för att möjliggöra detaljerade experiment. Här kommer man att samla in och analysera data från växter och utveckla AI-modeller som dynamiskt justerar och styr ekosystemet för att optimera både tillväxt och resurseffektivitet.
Ljusgårdas AI-projekt och testerna av datatdriven odling bedöms ha hög kommersiell potential och förväntas även kunna bidra till samhällsnytta. Projektet ses som ett stort steg framåt för att stärka den svenska konkurrenskraften genom att utmana dagens begränsningar inom odling och samtidigt sätta nya standarder som minskar resursförbrukningen.
Bidrar till utveckling av industrin
Ljusgårda bidrar aktivt med att utveckla samhällsnytta för odling på global nivå på flera sätt. Det senaste är deras medverkan i the CEA Footprint Project som drivs av Resource Innovation Institute och är ett samarbete mellan några av världens ledande odlare. Tillsammans har man tagit fram en internationellt ramverk för att producenter och intressenter ska kunna utvärdera sina moderna odlingsmetoder inom CEA (Controlled Enviroment Agriculture) på ett standardiserat vis. Detta projekt är en viktig milstolpe för odlingsindustrins resa mot hållbarhet och transparens.