Enligt ett EU-direktiv ska alla förpackningar vara återvinningsbara och engångsförpackningar förbjudna till 2030. Det sätter hög press på företag att utveckla nya material och cirkulära tillverkningsmetoder.
Investeringar i AI och virtuella tvillingar erbjuder en lösning och kan bli det lyft som den svenska industrin behöver. Dessutom kan vi lära oss något av vårt grannland Finland, skriver Thomas Lindström på Dassault Systèmes.
Produktförpackningar är en av vår tids största klimatbovar. Förpackningar står idag för hela 40 procent av plastavfallet globalt, och endast 9 procent återvinns. För att leva upp till EU:s direktiv om att alla förpackningar som säljs inom EU ska vara återvinningsbara och alla engångsförpackningar förbjudna till 2030 måste företagen i förpackningsindustrin tänka om och tänka nytt.
Pressen är stor på att hitta nya cirkulära sätt för att utveckla förpackningar, där man inte bara byter ut en komponent mot en mer miljövänlig utan tar hänsyn till hela produktens livscykel.
Tyvärr är hållbara material ofta dyra och det tar tid att utveckla en produkt när nya klimathänsyn ska vägas in och tester utföras. Här kommer den senaste tidens snabba teknikutveckling inom AI och virtualisering med en lösning.
Avancerad simulering och virtuella tvillingar
I och med AI-teknikens framfart finns det kapacitet att använda banbrytande tillverkningsmetoder som sänker förpackningsindustrins klimatpåverkan avsevärt. Genom att flytta in hela design- och utvecklingsprocessen i metaversum och utveckla en så kallad virtuell tvilling av den tänkta förpackningen, är det möjligt att göra avancerade simuleringar och testa scenarier för allt från tillverkning, distribution och användning till återvinning i en säker miljö.
I en virtuell tvilling är det också möjligt att som tillverkare exakt simulera och utvärdera viktiga ESG-mått (European Sustainable Goals), till exempel det potentiella koldioxidavtrycket för olika förpackningsprototyper.
Eftersom det går att se utfallet innan produktionen startar blir processen enormt mycket mer effektiv och resurserna kan användas på ett mer optimalt och hållbart sätt.
Finsk pionjär tar fram prototyper 85 procent snabbare
Ett intressant exempel är finska Metsä Board, som är en av pionjärerna med att utveckla nya förpackningar i en virtuell tvilling. Företaget kan nu testa ett nästan oändligt antal tillämpningar av sina produkter mycket snabbt och även simulera komplicerade situationer, exempelvis vibration under transport, falltester med mera.
Nu tar Metsä Board fram sina prototyper 85 procent snabbare och mycket mer exakt än när det gjordes fysiskt. Företaget har också en mycket hög självförsörjningsgrad gällande material. All träfiber som används kommer från hållbart förvaltade, certifierade eller kontrollerade nordliga skogar och är till 100 procent spårbar. ‘
Metsä Board finns också på Financial Times Europe’s Climate Leaders 2021-lista, eftersom företaget minskat sina växthusgasutsläpp med mer än 40 procent på fem år. Därmed är företaget väl positionerat inför 2030 års förpackningsdirektiv.
Kompetensutvecklar för att bli en ledande AI-nation
Metsä Board är bara ett exempel på framgångsrik AI-tillämpning inom den finska industrin. Sedan 2027 har landet haft en tydlig målsättning att bli ledande inom AI och man driver också en framgångsrik strategi för att få det att hända, exempelvis i form av omfattande kompetensutveckling.
Kanske är det dags för Sverige att blicka österut och se vad vi kan lära från våra finska grannar? I ett läge med skärpta miljökrav, ökade kostnader för material, kompetensbrist och en allt starkare konkurrens från omvärlden kan investeringar i ny teknik som virtuella tvillingar bli det lyft som den svenska industrin behöver för att klara FN:s klimatmål. Samtidigt som vi försvarar vår ställning som stark industrination i en tid som präglas av snabba innovationer och omställningar.
/Thomas Lindström,
Industrichef High techNorra Europa, Dassault Systèmes