Energilagring för fastigheter – detta bör du hålla koll på
Hem ENERGI Energilagring för fastigheter – detta bör du hålla koll på

Energilagring för fastigheter – detta bör du hålla koll på

Publicerat av: Redaktionen

Det är få som har missat den pågående debatten om grön omställning, resursallokering och den alltjämt ökade energibehovet.

Från att ha varit en hjärtefråga för landets politiker har numera energilagring blivit verklighet för många industrier, företag och privata aktörer.

Idag ser vi ett växande intresse för ellagring hos många fastighetsägare i Norden, som ser värdet i att investera i robusta system som skapar nya intäkter och stöttar det gemensamma elnätet.

Batterilagring för frekvensmarknaden

Frekvensmarknaden spelar en viktig roll i att hålla Sveriges elnät i balans. Produktion och förbrukning av el måste hela tiden hålla en jämn nivå, utan större rubbningar och elavbrott. För att reglera obalanserna köper Svenska kraftnät stödtjänster på frekvensmarknader, där tjänsterna erbjuds av både företag och privatpersoner.

Tips till dig som fastighetsägare: Det finns ett stort behov av stödtjänster på frekvensmarknaden i Sverige. För dig med energilagring finns möjligheten att på egen hand reglera hur mycket el du vill producera och nyttja för din egen del, samt för det du vill sälja vidare.

Batterier som reservkraft

Att hålla en jämn och stabil tillgång till elen kan vara avgörande för många verksamheter. Därför kan batterilagring vara en trygg och tillförlitlig resurs vid eventuellt strömavbrott. Det kan exempelvis användas för stora datacenter, sjukhus och fabrikslokaler, där oavbruten drift är av störst vikt.

Tips till dig som fastighetsägare: Att välja rätt energilagringssystem kan tyckas som en tuff uppgift. Det bästa är såklart att prata med professionella leverantörer som kan svara på de mest komplicerade frågorna. Men det finns några saker som är bra att känna till redan innan.

Det kan till exempel vara värt att investera i ett något dyrare system som kräver minimalt underhåll. Dessutom kan det vara bra att anpassa systemet efter effektbehov, driftmiljön och eventuella installationskrav. Vill du dessutom slippa installera systemet på egen hand, kan det vara bra att välja en leverantör som tar hand om hela processen – från framtagning av systemet till installation och drift.

Energilagring för fastigheter – detta bör du hålla koll påKöpa billigt, använda när det är dyrt

Många fastighetsägare investerar i så kallad elprisoptimering. Det innebär att elen köps in när priserna är som lägst (oftast nattetid) för att sedan lagras med hjälp av ex. batterier. Därefter används den egenlagrade elen i drift vid tidpunkter då priserna är som högst (dagtid). På så sätt optimeras driftkostnaderna samtidigt som man har full kontroll över energikonsumtionen.

Tips till dig som fastighetsägare: Batterikapaciteten beror på den effekt och den tid som reservkraften behöver tillhandahålla. För att optimera batterianvändningen och säkerställa en smidig övergång till reservkraft vid behov installeras ett intelligent styrsystem som kontrollerar batteriet.

Valet av rätt system för en fastighet avgörs med hjälp av en kartläggning av fastighetens energianvändning och elprisstruktur. Bestäm dig redan från början kring dina fokusområden – är batteriet till för att användas som reservkraft, för elprisoptimering eller för att kopplas till frekvensmarknaden?

Miljöaspekter som ger fördelar

Ytterligare en aspekt som tas i beaktande i valet av att investera i batterilagring är dess kompatibilitet med olika energikällor. Det går alltså att koppla på batteriet till både solceller, vind- och elkraft. Så när världen ställer om från fossila bränslen, blir det allt viktigare att satsa på hållbara system som bidrar till ambitionen kring en grön omställning.

Tips till dig som fastighetsägare: Dagens hyresgäster efterfrågar miljöcertifieringar och hållbara satsningar för sitt boende och kontorslokaler. Som fastighetsägare har du därför stora fördelar att erbjuda ett hållbart alternativ anpassat efter fastigheten. Många banker erbjuder numera goda finansieringsalternativ där det många gånger går att låna räntefritt till satsningar som bidrar till ett ”grönare” samhälle.

Sparq – ditt självklara val av batterileverantör

Vår mission är att stödja företag på deras resa mot en smart och hållbar framtid – genom att erbjuda energieffektiviserade åtgärder anpassade efter enskilda behov. Med kunder runtom i hela Europa vet vi exakt vad som krävs för att lyckas med varierande batteriprojekt.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>