Men en helt ny, toppmodern, solcellsansläggning och en fabrik som från grunden byggts med hållbarhet i åtanke hjälper Lenovo sina kunder att tillsammans arbeta för en grönare framtid.
Den 23e och 24e april 2024 höll Lenovo en exklusiv pressvisning av sin från grunden innovativa fabrik i Budapest vilket för övrigt är deras enda fabrik i Europa.
En fabrik som är ett viktigt kugghjul i Lenovos hållbarhetssatsning både sett till sin egen interna satsning samt sett som lite av en ledstjärna för kunder och samarbetspartners över vad som faktiskt är möjligt att uppnå. IT-hållbarhet var på plats och fick en mycket givande rundtur i den nya fabriken samt tillfälle att prata med Stefan Brechling Larsen – Global Sustainability Services Engagement Leader på Lenovo.
100 % solenergidrift
Lenovos tillverkningsanläggning i Budapest, som öppnades i juni 2022, byggdes från grunden med hållbarhet i åtanke och de nya solpanelerna ger den totala solenergikapaciteten på plats upp till 3 megawatt (MW). Den färdiga installationen, som nu omfattar totalt 5 072 solpaneler fördelade på två byggnader, är en del av en ambitiös global plan för att minska Lenovos så kallade Scope 2-utsläpp genom att utöka användningen av solenergi över hela världen.
I fabriken finns även Lenovos nyaste Global Innovation Centre, som presenterades i oktober 2023 och som till fullo drivs av solcellsanläggningen vilket gör det möjligt för kunder och partners att testa HPC-arbetsbelastningar som drivs på 100 % solenergi. Detta Global Innovation Center har specialiserats på HPC och artificiell intelligens (AI) och inrymmer Lenovos första europeiska test- och demonstrationscenter för exempelvis Lenovo Neptune direkt vätskekylningsteknik som har en unik förmåga att prestera upp mot 95 % värmeabortförsel med upp till 40 % lägre energiförbrukning jämfört med alternativa lösningar.
På plats i Ungern finns också Lenovos nya europeiska miljö- och värdeåtervinningsanläggning dit Lenovos utrustning returneras, renoveras och om-certifieras som en hållbarhetstjänst för att stödja en mer cirkulär ekonomi vilken hjälper till att minska e-avfall och möjliggör köp av företagshårdvara till ett mer överkomligt pris vilket ger en vinn-vinn lösning för både företag och miljön.
- Med fokus på hållbarhetsarbete som ett av de primära målen när företagens styrande organ tar beslut ser vi att allt flera kunder gör betydande förändringar i sitt köpbeteende mot att bli mer hållbara. På Lenovo erbjuder vi kunderna betydande stöd när det gäller att hjälpa till att nå deras hållbarhetsmål vilket sträcker sig från vår leveranskedja till våra tjänster och produkter. Tack vare vårt innovationscenter som kan drivas av 100 % förnybar energi kan våra europeiska kunder nu testa HPC ”proof of concepts” direkt på plats. De kan sedan få sina system tillverkade i en generellt sett mer hållbar fabrik och fraktade inom regionen med hjälp av mer hållbara transportsätt och bulkförpackningstjänster, vilket tillsammans bidrar till att minimera totala fraktbaserade mil och utsläpp, berättar Stefan Brechling Larsen.
Ett komplett åtagande
Nu är det dock inte bara solcellerna som gör anläggningen i Budapest utan Lenovo har gått flera steg längre i sitt miljötänkande och sina miljöåtaganden. Anläggningen har nämligen även implementerat många hållbarhetsåtgärder vilket bland annat omfattar att öka värmeisoleringen, lägga till nya ljussensorer och återanvända värme från luftkompressorer. Värme från produktionshuset används sedan för att hålla tillverkningsutrymmet varmt, medans man på vintern använder kall utomhusluft för kylning, vilket effektivt bidrar till att minska energikostnaderna och visar upp vad som är möjligt att åstadkomma med lite nytänkande.
Dessutom så är det så att den fysiska tillverkningen av Lenovos lösningar på plats görs med den patenterade Low Temperature Solder-processen (LTS) som utvecklades av Lenovo redan 2017. Med LTS kan själva löd processens temperatur sänkas med 70 grader till 180 grader Celsius jämfört med tidigare lösningar. Övergången till LTS gör att Lenovo kunnat minska sina koldioxidutsläpp under tillverkningsprocessen. Men arbetet sträcker sig även utanför den direkta tillverkningen då Lenovo även erbjuder sina fabriksarbetare en gratis pendelbuss inom det lokala området för att minska antalet bilar som kör till och från anläggningen.
- En viktig aspekt av miljöarbete och en övergång till en grönare produktion och framtid är att tänka på att olika företag delvis har olika förutsättningar och krav eller drivkrafter. Ser vi till den mer publika sektorn så är det kanske primärt lokala regleringar som styr arbetet medans det för större företag även kan göra det som en direkt konkurrensfördel. För låt säga att företag X kan sänka sina utsläpp med 20 procent jämfört med sina konkurrenter så kommer dessa troligen att komma före vid olika upphandlingar. Men vad som är viktigt är att vi alla i slutändan har samma typ av problem och möjligheter att hjälpa till och för att detta ska fungera optimalt så måste hela kedjan jobba mot samma mål och detta även på individnivå, för med rätt mindset kan och ska vi tillsammans lyckas, menar Stefan.
- Han försätter med att trycka på vikten av att alla delar måste vara med på resan. Detta gäller redan från designen av nya produkter. Vi jobbar här hårt med att se över hur vi kan minimera materialet som används och välja material som är återvinningsbart såsom återvunnen plast och aluminium. Men det kan även handla om så enkla saker som att minska på antalet skruvar i en enhet. Till detta så försöker vi alltid designa produkter för ett långt liv där vi tack vare möjlighet att laga och uppgradera mer utsatta komponenter kan förlänga dess livscykel. Vi försöker vidare minska eller helt ta bort plast i förpackningarna och i stället byta dessa mot material tillverka av exempelvis sockerrör eller bambu. Dessutom, som vi delvis visat på under denna tur, så tar vi även tillbaka och återvinner det material och de delar som används för att kunna återvinna dessa. Detta är dessutom inte en resa som slutar här utan vi letar hela tiden efter nya lösningar att med att öka det gröna fotavtrycket, säger Stefan.
- Är skulle jag även vilka ge en liten men väldigt betydande rekommendation till både enskilda personer och företag. Vi har under årens lopp mätt och sett hur stor betydelse frakten kan ha, genom att använda stora bulkförsändelser, vilket normalt sker vi båt då det är längre avstånd, så kan vi alla göra stora, passiva, miljöval. Så mitt råd är att i möjligaste mån planera inköp och undvika expresstransporter. Dessa extra dagar som vi kan vänta på ett paket gör mer än de flesta kan tro för miljön.
jag tycker dessutom att det är viktigt att arbeta med Certifierade (ISO) partners. För på detta vis får vi en extern kontroll som garanterar att processer och produkter uppfyller de krav som utlovas. Avslutningsvis så hoppas jag att vi kan komma till en punkt där vi rent allmänt får en mer positiv syn på substainability i alla led avrundar Stefan.