Inrego i forskningsprojekt om återtillverkning
Hem CIRKULÄR EKONOMIInrego i forskningsprojekt om återtillverkning – demonterar 5 olika produkter

Inrego i forskningsprojekt om återtillverkning – demonterar 5 olika produkter

Publicerat av: Redaktionen

Hur designar vi IT-produkter för att leva längre – och få flera liv? Det vill forskningsprojektet ”Innovera för återtillverkning” ta reda på genom att demontera fem olika produkter.

I projektet som leddes av forskningsinstitutet RISE deltog bland annat cirkulärföretaget Inrego.

Elavfall är världens snabbast växande avfallström.  I projektet Innovera för återtillverkning demonterades fem olika produktkategorier, i syfte att undersöka nya möjligheter om design, materialval och möjligheter till återtillverkning. Produkterna som var: höj- och sänkbara skrivbord, telefoner, bärbara datorer, betongkapar och elbatterier.

”Att demontera produkter tillsammans med företag och experter, är ett gemensamt lärande, utforskande och idégenerande. Det skapar en miljö med verklig problemlösning i fokus, säger Emme Enebog,” projektledare hos forskningsinstitutet RISE.

En gemensam arena för lärande

Projektet fungerade som en plattform för företag och forskare att mötas och tillsammans utforska nya vägar för återtillverkning i svensk industri, och resultatet var tydligt: Demontering i testanläggningsmiljöer skapar nya möjligheter att tänka om – både vad gäller design, affärsmodeller och produktionsteknik.

– Genom att bygga vidare på det arbete som hittills gjorts finns stora möjligheter att öka återtillverkningen – och därmed bidra till en mer resurseffektiv industri, minskad klimatpåverkan och ökad resiliens i både samhälle och näringsliv, säger Sasha Shahbazi, projektledare för SuPr.

Elavfallet har ökat med 82 procent

Enligt Ewaste Monitor 2024 har Elavfallet gått upp med hela 82 procent sedan 2010, och mindre än en fjärdedel av avfallet hanteras och återvinns korrekt. Varje år slängs mer elavfall än vikten av världens tyngsta sammanhängande byggnadskonstruktion, kinesiska muren.

Inrego i forskningsprojekt om återtillverkning

I projektet demonterades fem olika produktkategorier

Det vill Inrego, som ingick i projektet, ändra på. Företagets vision är att ställa om IT-branschen till att bli hållbar, och det gör man genom att rekonditionera och förlänga livet på IT-produkter i global skala.

”För Inrego är återtillverkning hjärtat i allt vi gör. Utan den skulle vi inte finnas,” säger Valentina Falconi, Project Manager på Inrego.

Samverkan A och O i övergången till cirkulär ekonomi

Nyckeln i att få den cirkulära ekonomin att fungera i praktiken handlar om samverkan. Samverkan mellan företag och organisationer som önskar bli av med eller köpa IT. Men också samverkan med forskningsorganisationer och politiken som kan driva på designdirektiv och regelfrågor inom cirkulär omställning, konstaterar Valentina Falconi.

Därför är Inrego mycket glada över att ha deltagit i forskningsprojektet Innovera för återtillverkning – projektet där forskare, experter och teknikbolag samlades för att fördjupa sin kunskap inom möjligheterna för återtillverkning av teknikprodukter.

”Genom att stödja återtillverkning skapar vi bättre teknik, mer återanvändningsvänlig produktdesign och en cirkulär mentalitet på marknaden. Detta leder till positiva effekter på både miljö och ekonomi för alla, inklusive oss,” säger Valentina Falconi.

Varje år får 350 000 IT-produkter en ytterligare livscykel tack vare deras cirkulära fabrik i Täby.

Projektet har finansierats av Vinnova, leds av RISE och genomförts i samarbete med Linköpings universitet och SuPr.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>