Sverige kammar hem två priser i EU Organic Awards 2024, en utmärkelse som hyllar innovativa ekologiska organisationer i Europa.
Ekodistrikt Sörmland tog priset som ”Bästa Ekodistrikt” och restaurang Kalf & Hansen i Stockholm utsågs till ”Bästa ekologiska restaurang”.
– Sverige är sedan länge ett ekoland i världsklass och det är väldigt roligt att våra föregångare uppmärksammas på EU-nivå! Vi är väldigt glada för att både Ekodistrikt Sörmland och Kalf & Hansen blivit utsedda till de bästa i EU inom sina respektive kategorier, säger Charlotte Bladh André, vd på Organic Sweden.

Fabian & Rune Kalf-Hansen prisas för sin ekologiska restaurang
I ett ekodistrikt samarbetar aktörer för hälsa, klimat och miljö med varandra. I Europa finns idag mer än 60 ekodistrikt och Ekodistrikt Sörmland prisas nu som bäst i klassen. Här samverkar matproducenter, offentliga aktörer, intresseorganisationer och forskare för att göra lokala ekologiska produkter tillgängliga, öka mångfalden i landskapet och främja landsbygdsutvecklingen.
– Det finns så mycket fantastisk ekologisk mat och fina besöksmål i Sörmland som är värda att lyftas fram! Samtidigt finns det utmaningar i matsystemet där ekodistriktet kan bidra till en positiv utveckling, säger Sofi Gerber, koordinator för Ekodistrikt Sörmland.
Uppmärksammar sju kategorier
EU Organic Awards uppmärksammar aktörer i sju olika kategorier längs den ekologiska värdekedjan, bland annat restauranger som skapar ett verkligt mervärde för ekologisk produktion och konsumtion. Det är här svenska Kalf & Hansen har utmärkt sig extra i år.
– Från dag ett har vår vision varit att servera 100 procent ekologisk mat. Det har varit vår grundsten i verksamheten som vi jobbar mot tillsammans med personalen och ut mot våra gäster, säger Rune Kalf-Hansen, grundare av Kalf & Hansen.
– Vi strävar efter att fortsätta sprida kunskap och inspiration som en ledare inom ekologisk matservice i Sverige.
Med utmärkelserna inom Organic Awards hoppas EU kunna bidra till att ge den ekologiska sektorn uppmärksamhet och erkännande. Att ekologiska livsmedel görs tillgängliga i hela livsmedelskedjan är centralt för att vi ska nå målet om 25 procent ekologisk jordbruksmark inom EU senast 2030.
Organic Sweden är en branschorganisation för alla som arbetar för ökad försäljning och export av ekologiska livsmedel. Organic Sweden erbjuder en plattform för kunskapsutbyte och erfarenhet inom ekologisk produktion och konsumtion.