Volvo ska börja använda ett nytt beslutsstöd baserat på simulering och optimering för att minska klimatpåverkan vid tillverkningen av motorer. Först ut att testa är Volvo Powertrain-fabriken i Skövde.
Bakom systemet står Simon Lidberg, industridoktorand vid Högskolan i Skövde som tagit fram en “receptbok” för att förbättra fabriker.
Moderna fabriker är komplexa. Nya kundkrav, produkter och ökad press för att minska utsläpp kräver snabba omställningar och flexibilitet. Redan idag används ofta simulering och optimering för att förbättra delar av fabriken, till exempel produktionslinorna, men det är inte säkert att lokala förbättringar gör skillnad för hela systemet.
Det är här industridoktoranden Simon Lidbergs forskning kommer in i bilden.
– Jag har forskat på hur man kan använda simulering och optimering för att förbättra hela fabriker. Tanken är att ta fram en slags receptbok som visar var, i vilken ordning och hur mycket man ska förbättra olika maskiner och utrustningar för att få bästa möjliga resultat för hela fabriken, säger Simon Lidberg.
Förbättringarna kan anpassas utifrån de mål som fabriksledningen har för systemet. Det kan handla om att producera fler produkter, minska ledtiderna, sänka energiförbrukningen eller en kombination av dessa mål. Målet är att hitta den bästa vägen framåt för att uppnå de önskade resultaten.
Viktigt för Volvos framtid och miljön
Forskningen medför stor nytta för Volvo. Beslutsstödet används redan nu för att öka produktiviteten men framåt finns stora möjligheter att använda systemet för att också optimera mot hållbarhet med avseende på energi, vatten, sand med mera, konstaterar Malin Hane Hagström som är strategi- och hållbarhetsansvarig i Skövdefabriken.
– Vi har stora flöden där saker inte är möjligt för den mänskliga hjärnan att få överblick över. Eftersom vi har begränsat med resurser är det viktigt för oss som ledning att kunna prioritera förbättringsinsatser rätt och med flödet i fokus, säger Malin Hane Hagström.
Genom att använda resurser på rätt sätt kan företaget bli mer effektivt. När processen är effektivare, behövs färre resurser för att tillverka produkterna, vilket minskar miljöpåverkan.
Först Skövde, sedan resten av världen
Simon Lidbergs avhandling består av två delar. Den första delen handlar om en metod för att förenkla simuleringsmodeller, vilket gör det lättare att optimera både fabriker och hela produktionskedjor. I den andra delen beskriver han det beslutsstödsystem som hjälper fabriksledningen att prioritera olika förbättringar.
– Systemet ger steg-för-steg-anvisningar om hur de bäst ska prioritera olika förbättringar för att uppnå sina mål, som att öka produktionen eller minska energiförbrukningen. Det kan användas av fabriksledning, ingenjörer och produktionspersonal som vill kunna planera, genomföra förändringar och utvärdera effekten av lokala förbättringar på fabrikens prestanda, säger Simon Lidberg
Först ut att använda beslutsstödsystemet blir fabriken i Skövde, sedan kommer systemet att rullas ut och införas i resten av fabrikerna runt om i världen.
Simon Lidberg försvarar sin avhandling Decision Support Architecture: Improvement Management of Manufacturing Sites Through Multi-Level Simulation-Based Optimization den 18 oktober på Högskolan i Skövde, ASSAR Industrial Innovation Arena.
Högskolan i Skövde har 9 569 registrerade studenter (2023) och 459 helårsanställda (2023). Högskolan ligger samlad i centrala Skövde på ett Campus i direkt närhet till resecentrum, kårhuset och de flesta studentbostäder. Högskolan i Skövde ha byggt upp en miljö som stödjer utveckling av nya innovationer och tillväxtföretag.