Göteborgarna kan tjäna 58 miljoner på att slänga matavfallet rätt
Hem MILJÖ Göteborgarna kan tjäna 58 miljoner kronor på att slänga matavfallet rätt

Göteborgarna kan tjäna 58 miljoner kronor på att slänga matavfallet rätt

Publicerat av: Redaktionen

Färska siffror från Kretslopp och vatten, Göteborg Stad, visar att göteborgska hushåll kan minska sina sopkostnader med 58 miljoner sammanlagt genom att slänga matavfall i rätt påse.

– En del tror nog att de inte kan lägga exempelvis köttrester i matavfallet, förklarar Bo von Bahr, matavfallsexpert på Kretslopp och vatten.

Många tror att matavfallet som Göteborgs Stad samlar in komposteras. Enligt Bo von Bahr kan det vara anledningen till att man inte lägger en del saker i matavfallspåsen. Men matavfallet komposteras inte, utan rötas och blir biogas och biogödsel.

– En enda påse matavfall motsvarar två och en halv deciliter bensin när man använder det som fordonsbränsle. Men biogasen är mycket bättre för miljö och klimat, berättar Bo von Bahr.

Kretslopp och vatten får in 25 tusen ton matavfall från göteborgarna varje år. Om alla slängde matavfallet i bruna påsen skulle man få in nästan dubbelt så mycket.

Den vanliga soppåsen vägs när den hämtas och man betalar per kilo sopor man slänger. Om man slänger matavfall i vanliga soppåsen betalar man alltså för många kilon i onödan. Bor man i hyresrätt så är det en kostnad som i slutändan tas ut på hyran.

Det blir obligatoriskt att sortera ut matavfall

Idag startar en kampanj för att få in mer matavfall med budskapet ”Gör det inte svårare än vad det är”. Kampanjen görs i samarbete med Avfall Sverige.

Från januari 2024 blir det dessutom obligatoriskt att sortera ut matavfall i Göteborg i likhet med hela EU. Det gäller både hushåll och verksamheter. Planeringen med hur det ska gå till praktiskt pågår för fullt på Kretslopp och vatten. Det är exempelvis många kärl som ska finnas på plats så att göteborgarna kan sortera ut matavfallet.

– En förutsättning är att ha rätt hållare i sitt kök annars kan påsen som är gjord av våtstarkt papper bli för blöt. Och påsen riskerar att gå sönder när du bär ut den.

Bo von Bahr förklarar att man behöver ha den ventilerade, luftiga hållaren som hör ihop med papp-påsarna för att dessa ska hålla sig torra. Har man inte rätt hållare kan man vända sig till sin hyresvärd eller, om man har eget hus, till Kretslopp och vatten.

Bara påsar av papp får användas till matavfallet

Matavfallssystemet i Göteborgs Stad är gjort för påsar av papper. Vanliga plastpåsar eller bioplastpåsar ska inte användas till matavfall.

Göteborgarna kan tjäna 58 miljoner på att slänga matavfallet rätt

En enda påse matavfall motsvarar två och en halv deciliter bensin när man använder biogasen som fordonsbränsle. Men biogasen är mycket bättre för miljö och klimat. Foto: Karin Mossberg En enda påse matavfall motsvarar två och en halv deciliter bensin när man använder biogasen som fordonsbränsle. Men biogasen är mycket bättre för miljö och klimat.

– Bioplast bryts inte ner i rötningsprocessen som krävs för att göra biogas och biogödsel av matavfall. Ingen lantbrukare vill ha plastrester på åkrarna när biogödslet sprids.

Även om det står att vissa bioplastpåsar är komposterbara så får man alltså inte använda dem till matavfallet, förtydligar Bo von Bahr.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>