Ny rapport: Europeisk förnybar energi kommer att växa enormt det kommande årti
Hem ENERGI Europeisk förnybar energi kommer att växa enormt det kommande årti

Europeisk förnybar energi kommer att växa enormt det kommande årti

Publicerat av: Redaktionen

Ny rapport analyserar data från fler än 300 källor och identifierar viktiga utmaningar och insikter om förnybar energi.

Norden förväntas spela en nyckelroll i den framtida omställningen.

Europa kommer att uppleva enorma förändringar i det förnybara energilandskapet under det kommande årtiondet och framåt, enligt en ny rapport från konsultbyrån White Space Strategy. Rapporten har analyserat fler än 300 olika datakällor och beställdes av Panasonic TOUGHBOOK. De viktigaste förändringarna som förutspås är följande:

  • Nästan 84 % av den energi som produceras i Europa kommer att komma från antingen solkraft, landbaserad vindkraft, havsbaserad vindkraft eller vattenkraft år 2050 – jämfört med knappt 50 % år 2021.
  • Solkraft kommer att gå om landbaserad vindkraft som den viktigaste förnybara tekniken europeiska stater förlitar sig på.
  • Utbyggnaden av vattenkraft kommer att begränsas till vissa bergiga topografier och bli mindre och mer avlägset belägen infrastruktur.
  • Nordsjön kommer att befästa sin ställning som den mest utvecklade regionen för havsbaserad vindkraftsproduktion, men kommer också att omges mer av vindkraftsparker i Östersjön och Engelska kanalen.
  • De sydeuropeiska marknaderna kommer att investera mer och mer och försöka utöka sitt utbud av förnybar infrastruktur.

I dokumentet ”The Future of European Renewable Energy” sammanställs uppgifter i en omfattande bedömning av de trender som påverkar marknaden. Det tar upp drivkrafter bakom tillväxten av förnybar energi i Europa, framstegen i övergången till förnybara energikällor, landskapet med olika förnybara energikällor samt den kompetens och de mobila teknikverktyg som krävs för att stödja industrin.

”I takt med att de europeiska länderna i högre grad riktar in sig på förnybar energi måste expertisen och kompetensen kring denna infrastruktur växa och förflyttas över hela Europa. Den personal som arbetar i dessa nya miljöer måste vara utrustad med teknik som gör att de kan arbeta effektivt och verkningsfullt i hårda, isolerade och avlägsna miljöer”, säger Andrew Downs, chef på White Space Strategy.

Ny rapport: Europeisk förnybar energi kommer att växa enormt det kommande årtiUlrika Sturk, Panasonic TOUGHBOOKs regionala marknadschef för Norden, kommenterar rapporten: ”De nordiska länderna har en lång historia av att vara pionjärer när det gäller förnybar energi som vatten- och vindkraft, och vi har alla möjligheter att bana väg för resten av världen. Om vi ska lyckas vända klimattrenden krävs det en historisk förändring och en insats på alla nivåer. Naturligtvis är det politikerna och de största nationerna som fattar de viktigaste besluten genom att underteckna avtal och åta sig att minska koldioxidutsläppen. Men alla kan och bör delta genom att förändra beteendet mot en mer hållbar framtid.”

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>