Arkitektkontoret Tengbom engagerar sig i tre nya forskningsprojekt inom generativ AI och cirkulära affärsmodeller.
Projekten är en del av forskningsinitiativet Smart Built Environment vars syfte är att driva branschen mot en mer hållbar och digitaliserad samhällsbyggnadssektor.
— Jag ser fram emot att jobba i dessa projekt och bidra till omställningen av företag, bransch och samhället i stort, säger Ivana Kildsgaard, hållbarhetschef på Tengbom.
De tre forskningsprojekten är ett viktigt steg framåt för att integrera hållbarhet och digitala lösningar i arkitektur- och teknikkonsultsektorn. Genom att nyttja generativ AI och digitalisering blir det möjligt utveckla innovativa affärsmodeller och lösningar som driver på övergången till en klimatneutral framtid.
— Projekten kommer att ge oss värdefulla verktyg för att minska vår miljöpåverkan och samtidigt stärka vår förmåga att skapa samhällsnytta, säger Ivana Kildsgaard, hållbarhetschef på Tengbom.
Utforskar AI och cirkularitet
Det första projektet “Generativ AI: från hot till möjlighet”, utforskar hur generativ AI kan integreras i arkitekt- och teknikkonsultsektorn för att skapa större samhällsnytta. Målet är att utveckla en verktygslåda som stöder företag i att innovera sina affärsmodeller med hjälp av AI.
Det andra projektet ”Digitaliseringens roll för cirkulära affärsmodeller” undersöker hur digitala verktyg kan accelerera övergången till cirkulära affärsmodeller inom samhällsbyggnadssektorn. Genom att kombinera forskning med konkreta digitala lösningar, syftar projektet till att ge företag verktygen att minska sin miljöpåverkan och nå globala hållbarhetsmål.
Det tredje projektet ”AI-guide för cirkulära erbjudanden” fokuserar på att utveckla en AI-baserad plattform som hjälper små och medelstora företag att ta sig an utmaningarna med cirkulär ekonomi.
Målet är att göra cirkulära erbjudanden mer tillgängliga genom en sökbar databas, vilket möjliggör för företag att enkelt hitta hållbara lösningar och göra smartare val för en cirkulär framtid.
Sedan fem år tillbaka deltar Tengbom även i projektet Hållbar Interiör, en ISO 14024 typ-1 miljömärkning och den första miljömärkningen för hållbar utveckling och förvaltning av interiörer. Projektet drivs av Indicum och HI-märkningen har tagits fram i ett samverkansprojekt med över 30 aktörer från hela värdekedjan i branschen. Inom projektet har Hållbar Interiör tagit fram det digitala verktyget Hint som förenklar HI-märkningen via uträkningar.
HI-märkningen lanseras den 26 september 2024.
Smart Built Environment är ett strategiskt innovationsprogram som ska göra Sveriges samhällsbyggnadssektor ledande inom digitalisering. Programmet drivs av IQ Samhällsbyggnad med stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Forma.
Tengbom är ett av Nordens ledande arkitektföretag. Sedan 1906 har Tengbom ritat många av Sveriges mest omtyckta byggnader och miljöer. Idag finns kontore i femton städer från norr till söder i Sverige samt i Helsingfors i Finland.