Hem NYHETER Huawei deltog i samtal om framtidens stad och Stockholms digitala möjligheter

Huawei deltog i samtal om framtidens stad och Stockholms digitala möjligheter

Publicerat av: Redaktionen
Huawei deltog i samtal om framtidens stad och Stockholms digitala möjligheter 2

Kenneth Fredriksen, direktör region Norden & Baltikum Huawei intervjuas under webbinar om framtidens infrastruktur. (Fotograf: Pax Engström)

Den 24 juni arrangerade Dagens Industri tillsammans med Huawei ett webbinar om framtidens infrastruktur och de digitala möjligheterna i Stockholm.

Kenneth Fredriksen, direktör region Norden & Baltikum Huawei, deltog tillsammans med politiker från Stockholms Stad och representanter från olika trafikutövare.

Stockholm står inför olika utmaningar gällande sin infrastruktur, men också möjligheter. Speciellt lär det öppnas upp för nya digitala lösningar och nya sätt att transportera sig efter pandemin. I ett framtida Stockholm kan digitaliseringen bli en drivkraft för smartare rörlighet, transporter och information om resor. För de resande kommer det att finnas en större möjlighet att skräddarsy sin resa och delar av fordonen som sköter transporten kommer att vara autonoma.

– Sverige och Stockholm har många möjligheter att utveckla sin infrastruktur digitalt. Såväl AI som 5G har möjligheter att stödja både staden och invånarna på en mängd olika sätt. Om vi tar resande och transportsektorn som exempel så kan digitala verktyg bidra till att de resande är mer informerade och kan göra smartare val i sitt sätt att resa. För Stockholms Stad eller olika trafikutövare så finns effektiviseringsmöjligheter med smartare fordon, men också bättre service och ökad säkerhet för de resande, säger Kenneth Fredriksen, direktör region Norden & Baltikum Huawei.

En väl fungerande och utvecklad digital infrastruktur gör upplevelsen för resenärerna långt mycket bättre. Det handlar om en mängd tjänster gällande information, positionering, säkerhet, men också underhållning. Det innebär bland annat att den smarta mobilen kommer att vara ännu viktigare för de resande än vad den är idag. Mobilen kommer att vara ett verktyg i att ge information om en smartare resa, information om trafikavbrott i realtid, men också vägledning i situationer av kris, som till exempel en pandemi. En AI-utrustad kamera i mobilen skulle, som exempel, kunna vägleda de resande bara genom att rikta kameran mot en skylt.

Appar från trafikutövare är en avgörande del för kundupplevelsen redan idag och med en bra digital infrastruktur på plats går det att addera fler mervärden och avancerade tjänster. Huawei har idag nästan 900 000 aktiva mobilanvändare och de senaste produkterna har Huaweis egna AppGallery som bas för att ladda hem appar.

– Vi har byggt upp både en global och lokala organisationer för att få AppGallery att växa med alla de appar som våra kunder vill ha och behöver. Appar från trafikutövare är en viktig beståndsdel och vi välkomnar dialogen om hur vi dessutom kan hjälpa till att bredda tjänsteutbudet för att maximera kundupplevelsen för de resande, säger Kenneth Fredriksen, direktör region Norden & Baltikum Huawei.

Sveriges regering har sedan tidigare tydliggjort att Sverige ska ligga i framkant både gällande AI och digitalisering och att Sverige ska vara det land i världen som bäst tar tillvara på digitaliseringens möjligheter. Som ett led i detta kommer regeringen inom kort att presentera sin forsknings-proposition där det finns stort fokus på AI-området samtidigt som de välkomnar privat sektor att göra stora satsningar inom AI. AI är själva hjärnan eller intelligensen i en helt uppkopplad värld. I Sverige börjar nu lanseringen av 5G och där kommer AI in som med intelligent förmåga styr och fördelar uppkopplingen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>