Innovativt partnerskap: Nu kan vi även beräkna klimatavtrycket på apparatskåp för elbilsladdare
Hem ENERGI Innovativt partnerskap: Nu kan vi även beräkna klimatavtrycket på apparatskåp för elbilsladdare

Innovativt partnerskap: Nu kan vi även beräkna klimatavtrycket på apparatskåp för elbilsladdare

Publicerat av: Redaktionen

I samarbete med Schneider Electric och BS Elcontrol har ChargeNode utvecklat ett av världens första klimatkalkylerade apparatskåp.

Genom integrerad CO2-kalkylering går det nu att se totalt klimatavtryck för apparatskåpet som används för storskalig elbilsladdning, med varje komponent inräknad.

Det första skåpet med klimatkalkylering levererades hösten 2023.

Innovativt partnerskap: Nu kan vi även beräkna klimatavtrycket på apparatskåp för elbilsladdare

För att minska klimatpåverkan krävs det att nuläget ska vara beräknat först – men det är inte alltid beräkningarna finns på plats. Elbilsladdningen har utvecklats snabbt och i takt med det har nya frågor från konsumenterna dykt upp, bland annat rörande klimatavtryck. ChargeNode, ett snabbt växande företag inom elbilsindustrin, har tillsammans med Schneider Electric, en av ledarna inom klimatinsatser, och BS Elcontrol, tillverkare av styrsystem, utvecklat en fullständig CO2-beräkning av de styrsystem som används för laddning av elbilar. ChargeNodes apparatskåp kan sedan hösten 2023 tillhandahålla all relevant klimatdata för styrsystemen.

– På Schneider Electric har vi länge arbetat med att ge insyn i våra produkters miljöavtryck under hela deras livscykel. Detta samarbete visar hur vi kan hjälpa företag att sänka utsläppen och samtidigt möta efterfrågan. Vi har utfört och dokumenterat livscykelanalys för mer än 3 000 produktsortiment, vilket täcker cirka 87 procent av all vår produktförsäljning i Sverige 2023, säger Valentin Monteiro, Director Business Development & Sustainability på Schneider Electric.

– Koldioxidavtrycket är en av många miljöfaktorer som vi kan beräkna för våra produkter. Det är nyckeldata som vi nyttjat i detta projekt för att skapa insyn i klimatpåverkan från integrerade lösningar. Vi är stolta att vara en del av denna utveckling och hoppas att denna typ av klimatkalkylering kommer bli en branschstandard framöver, för att underlätta övergången till ett netto noll samhälle, säger Valentin Monteiro.

Varje komponent – från kontaktor till väggskåp – har en klimatprofil som gör det möjligt att räkna ut klimatpåverkan, både för varje enskild komponent och för apparatskåpet i sin helhet. Avtrycket för skåpet, under hela produktens livscykel, är beräknat till 1 650 kg koldioxid. Beräknat på en standardinstallation med 20 uttag blir detta 82,5 kg per uttag. Uträkningarna skapar både en medvetenhet kring hållbarhet och ger även förutsättningar till förbättring.

– Vi får allt fler frågor rörande klimatpåverkan av de automationslösningar som vi har på marknaden. Det är ett väldigt gott tecken att kunderna är intresserade av sitt klimatavtryck och har en vilja att kunna mäta det. Det är inget vi tidigare kunnat erbjuda, men med Schneider Electrics arbete att ta fram klimatavtrycket på produktnivå kan vi nu sammanställa allt. Det kommer hjälpa kunderna att fatta informerande och bättre beslut i framtiden och vi är glada att vara en del i att möjliggöra det, säger Mattias Forsell, projektledare på BS Elcontrol.

Det finns flera fördelar med att använda sig av ChargeNodes nya apparatskåp utöver att det nu visar klimatavtryck. Ägaren av laddparken får exakt data på hur många som laddar och önskar att ladda. Även ägaren av bilen får all nödvändig information genom appen, där det går att registrera bland annat planerad avfärd och önskad laddning.

– Vi behöver som innovativt företag anpassa oss mot både konkurrens och efterfrågan. Klimatuträkningar på elbilsladdare är något vi vet att kunderna vill ha. Förhoppningen är att andra företag tar efter och att det blir en branschstandard. ChargeNode är bara början, säger Kristian Sandahl, VD på ChargeNode.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>