Digitala tvillingar driver hållbar innovation i industrin
Hem CIRKULÄR EKONOMI Digitala tvillingar driver hållbar innovation: “Ett oerhört kraftfullt verktyg”

Digitala tvillingar driver hållbar innovation: “Ett oerhört kraftfullt verktyg”

Publicerat av: Redaktionen

Digitala tvillingar revolutionerar bransch efter bransch och är en av de mest spännande innovationerna inom hållbarhetsområdet.

” Virtuella modeller kan simulera hela värdekedjor inklusive deras CO2-avtryck”, säger Florence Verzelen global hållbarhetschef på franska Dassault Systèmes.

Med digitala tvillingar-teknik är det möjligt att skapa virtuella kopior av i princip vad som helst, i varje bransch, och simulera händelseförlopp över tid. Det kan handla om produktutveckling, energiflöden, logistikkedjor, affärsmodeller, stadsutveckling eller mänsklig hälsa. Men också om konsekvenserna för miljön och klimatet.

Digitala tvillingar driver hållbar innovation i industrin

Florence Verzelen, Dassault Systèmes

Högaktuellt just nu är att använda digitala tvillingar för att simulera miljöpåverkan och CO2-utsläpp i industriernas värdekedjor.

– Miljöarbetet är på allvar nu, i all världens organisationer efterfrågas metoder för att minska klimatavtrycket, säger Florence Verzelen, global hållbarhetschef och expert inom produktlivscykelhantering (PLM) och digitala tvillingar på Dassault Systèmes, ett franskt företag som är ledande inom dessa områden.

– Digitala tvillingar är ett oerhört kraftfullt verktyg,  i den virtuella modellen kan företag se exakt var deras största koldioxidutsläpp sker och justera processerna.

En nödvändighet för framgång

I vår tid av tid klimatutmaningar, med skärpta krav på grön omställning och hållbarhetsrapportering, är intresset bland företagen högt.

– Sedan 2021 har vi sett en stor förändring. Tidigare pratade företag mycket om hållbarhet, men nu är de aktiva i att genomföra åtgärder. Hållbarhet är inte längre ett alternativ, utan en nödvändighet för framgång. Flera företag har åtagit sig att bli klimatneutrala till 2025, och vi hjälper dem att mäta och simulera vad som är mest effektivt för att nå dessa mål, fortsätter Florence Verzelen.

Vi befinner oss på Münchenbryggeriet i Stockholm dit hon har flugit in från Paris för att delta som talare i Dassault Systèmes konferens, Leaders in Business Sustainability 2024. Ett 50-tal ledare från Norden har samlats för att ta del av föredrag, paneler, gruppdiskussioner och demos i “3D-playground” på temat hållbar innovation.

“There is no planet B, but there is a planet V – for Virtual”  slås fast i öppningsanförandet. Florence Verzelen ska avsluta dagen med ett föredrag om hur man gör den cirkulära ekonomin “nåbar, skalbar och lönsam”.

Hon ursäktar det faktum att hon har flugit hit, hållbarhet är något hon brinner starkt för både professionellt och privat. Ibland behöver hon flyga i jobbet, men hon gör det inte oöverlagt. Det är viktigt att föregå med gott exempel, både för henne själv och Dassault Systèmes – som självklart har en egen virtuell tvilling för att simulera klimatavtryck.

–  Vi använder digitala tvillingar i samtliga 12 affärsområden, exempelvis för att optimera energiförbrukningen i våra anläggningar och kontor.  Vi simulerar också interna processer för att identifiera flaskhalsar eller ineffektiva delar i produktion och logistik, så att vi kan förbättra arbetsflöden och användning av material och energi.

Digitala tvillingar driver hållbar innovation: "Ett oerhört kraftfullt verktyg"

Från flygplan till hjärtoperationer och Covid-vaccin

Dassault Systèmes av idag erbjuder en “3D-Experience-plattform” för affärsinnovation där virtuella världar bidrar till att förbättra det verkliga livet. Men företagets bas ligger i produktlivscykelhantering, PLM, vilket har gått hand i hand med digitala tvillingar sedan starten. Det hela började för snart 45 år sedan inom flygindustrin då ett tiotal personer, inklusive grundaren Marcel Dassault, bildade bolaget som en avknoppning från ett företag som tillverkade stridsflygplan.

– Visionen var att skapa en virtuell modell av ett flygplan för att förbättra designen och produktion. Och det var där den första digitala tvillingen av ett flygplan föddes, berättar Florence Verzelen.

Sedan dess har tekniken utvecklats enormt och spillt över till flera branscher och användningsområden.  Med företag som Boeing och Toyota i spetsen har digitala tvillingar blivit ett oumbärligt verktyg för att inte bara designa produkter, utan också simulera och optimera processer, vilket minskar både kostnader och resursförbrukning.

I Singapore skapades en virtuell tvilling av staden för att simulera och förbättra trafikflöden och luftkvalitet. Inom medicinsk forskning används samma teknik för att simulera operationer och långsiktiga effekter på patienter, särskilt barn. Och genom att samla in data om patienter, som blodtryck och andra hälsoindikatorer, kan läkemedelsbolag skräddarsy behandlingar, vilket gör vården mer effektiv och hållbar genom att minska överproduktion av läkemedel.

– Vi har investerat mycket i att utveckla tekniken för användning inom medicin, till exempel under 2020, då 70 procent av Covid-vaccinens kliniska prövningar genomfördes med hjälp av vår mjukvara och AI hjälpte oss att påskynda processen dramatiskt, berättar Florence Verzelen.

Optimerar värdekedjan från råmaterial till slutkund

Digitala tvillingar spelar också en viktig roll för hållbar innovation, det vill säga temat för dagens konferens. Genom att simulera och analysera en hel produktionsprocess, från materialval till återvinning kan företag drastiskt minska sitt koldioxidavtryck.

–  Den virtuella modellen av en produkt gör det möjligt att optimera design för hållbarhet – att välja mer miljövänliga material och minimera utsläpp, säger Florence Verzelen.

Hon betonar noga att hållbarhetsarbetet inte kan isoleras till en enskild del av företagets verksamhet, som en hållbarhetsavdelning, utan måste flytta in i kärnprocesserna och genomsyra allt.

Samma gäller värdekedjan, från underleverantörer till slutkonsument. Ur hållbarhetssynpunkt är det avgörande att förstå klimatpåverkan i varje steg och se till att alla aktörer arbetar mot samma mål. Särskilt idag, med de allt högre kraven på transparent hållbarhetsrapportering, som kommer med nya EU-direktiv inom ramen för EU:s “gröna giv”, exempelvis CSRD, och direktiven om Spårbarhet och Ekodesign.

–  Spårbarhet och transparens genom hela värdekedjan är avgörande för att säkerställa att hållbarhetsmål uppnås. Det innebär att företag måste kunna spåra varor och komponenter hela vägen från råmaterialfasen till när produkten når slutkonsumenten, konstaterar Florence Verzelen.

Dassault Systèmes digitala tvillingar-teknik kan hjälpa företag att förstå och optimera sin värdekedja, genom att modellera sina processer och identifiera var i kedjan de kan minska energiåtgång, resursslöseri och klimatavtryck.

–  Och genom att skapa spårbarhet kan företag säkerställa att alla aktörer i kedjan, inklusive underleverantörer, bidrar till de hållbarhetskrav som man satt upp.

Dassault Systèmes hjälper även sig självt. I likhet med flera kunder använder företaget digitala tvillingar för att skapa transparens och förståelse för sin värdekedja, inklusive simuleringar för att säkerställa att deras underleverantörer och partners följer hållbara metoder.

Hållbart är resurseffektivt

Men allt är nu inte bara enkelt. En av de största utmaningarna för företag idag är att få hållbara produkter att vara kostnadseffektiva. Hållbarhet anses dyrt och även om klimatklockorna klämtar är många konsumenter fortfarande inte villiga att betala mer för hållbarhet. Florence Verzelen tycker det är oroväckande och anser att många tänker fel.

– Det finns en missuppfattning om att hållbarhet alltid är dyrare. Men om man ser till den totala livscykelkostnaden, kan hållbara produkter vara billigare på sikt. De kräver mindre resurser och genererar mindre avfall, konstaterar hon och slår fast att den innovation och effektivisering som kommer med hållbarhetsarbetet ofta gynnar både miljön och ekonomin.

Nya data visar också att företag som satsar på hållbarhet faktiskt är mer lönsamma. Och de tenderar också att vara mer jämlika och innovativa, vilket skapar ytterligare en konkurrensfördel.

–   Så genom att kombinera teknologi, innovation och ett starkt hållbarhetsfokus, är framtidens företag inte bara bättre för planeten utan också mer konkurrenskraftiga och lönsamma, avslutar Florence Verzelen.

Digitala tvillingar driver hållbar innovation: "Ett oerhört kraftfullt verktyg"

Vilka är de tre viktigaste faktorerna för att lyckas med hållbarhetsarbetet på ett nåbart, skalbart och lönsamt sätt ?

–  Det första är produkterna. Man måste designa för hållbarhet redan från början, med återvinningsbara material och energibesparande tillverkningsprocesser. Det andra är att utbilda människor, både anställda och konsumenter, om vikten av hållbarhet och de senaste innovationerna. Det tredje är samarbeten. Inget företag kan bli hållbart på egen
hand – vi måste alla arbeta tillsammans, från leverantörer till kunder, för att bli hållbara.

Vilken är din egen drivkraft?

– Mina barn såklart, jag vill att planeten ska bli bättre för mina barn och deras barn.  Ytterst är det vad som står på spel!

Dassault Systèmes är ett franskt företag som levererar lösningar inom 3D och PLM (Product Lifecycle Management) och virtuella tvillingar till mer än 115 000 kunder i 80 länder sedan 1981. År 2008 var Dassault världens 17:e största mjukvarubolag.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>