Lenovo och Trifork tar upp kampen mot jättelokan med AI
Hem MILJÖ Invasiva arter: Lenovo och Trifork bekämpar jättelokan med AI

Invasiva arter: Lenovo och Trifork bekämpar jättelokan med AI

Publicerat av: Redaktionen

Med artificiell intelligens och Edge-teknik ska Lenovo och Trifork hjälpa Vägverken i Norden att spåra invasiva växter och skydda den biologiska mångfalden och miljön.

Målet är att kartlägga tio växtarter under 2024.

Invasiva växter som jätteloka och gullris minskar den biologiska mångfalden i den nordiska naturen. Förutom att de är bärare av skadedjur och växtsjukdomar stjäl invasiva arter utrymme, ljus och näringsämnen från inhemska växter – och när de väl har slagit rot är de nästan omöjliga att utrota.Lenovo och Trifork tar upp kampen mot jättelokan med AI

Nu har Lenovo och mjukvaruutvecklaren Trifork, i samarbete med NordFoU – ett forskningssamarbete mellan de nordiska väg- och trafikmyndigheterna – tagit itu med roten till problemet. Parterna har utvecklat en lösning som använder artificiell intelligens kombinerat med Edge-teknik för att bekämpa invasiva växtarter när de sprids utmed vägarna.

Invasiva växtarter sprids av fordon

Invasiva växtarter sprids vanligtvis längs vägnätet, där luftflödet från passerande trafik sprider fröna. Den ostörda jorden längs vägarna utgör en idealisk livsmiljö och spridningsplats. Spridningen längs vägarna är inte bara skadlig för den biologiska mångfalden, den tunga trafiken innebär också en utmaning för biologerna när de manuellt ska kartlägga och kontrollera de invasiva arterna.

Triforks kartläggningslösning kombinerar  deras AI-applikation med avancerad teknik från Lenovo. Via kameror monterade på Vägverkets servicefordon identifierar och rapporterar artificiell intelligens de invasiva arterna i realtid.

Samarbetet inleddes inför blomningssäsongen 2023. Målet är att kartlägga tio invasiva arter i Sverige längs vägnätet i slutet av blomningssäsongen 2024. Drygt ett år in i samarbetet är Lenovo, Trifork och Vägverket nöjda med det preliminära arbetet och dess resultat.

– Vi har uppnått mycket tillfredsställande resultat med vår gemensamma lösning, säger Nicholai Stålung, Vice President – Vision AI, Business Unit Leader på Trifork. Med tydliga datapunkter om exakt var invasiva arter sprider sig kan Vägverkets biologer nu planera och genomföra mer effektiva, riktade metoder för att skydda den biologiska mångfalden och den naturliga miljön.

Edge-tekniken bearbetar data lokalt

Kamerorna på servicefordonen tar 20 bilder per sekund på båda sidor av vägen, vilka analyseras av AI-modellen medan fordonet kör. Systemet skickar sedan bilder av de aktuella arterna vidare till molnet, så att Vägverkets biologer kan spåra deras läge och spridning och planera sina utrotningsinsatser.

Ur  integritetssynpunkt ”suddas” alla människor och bilar ut under processen, så att endast bilder av relevanta växter utgör grunden för den data som används för Vägverkets arbete.

Hårdvaran bakom lösningen är en av Lenovos mest kraftfulla Edge-teknologier, ThinkEdge SE70. Den fungerar i alla väderförhållanden och tål extrema temperaturer, vibrationer och stötar.

”Vår ThinkEdge SE70-server har visat sig vara en otroligt pålitlig och effektiv komponent i den gemensamma lösningen”, säger Søren Koed, Nordic Sales Lead på Lenovo Infrastructure Group.

”Genom att integrera Edge-teknik i Triforks lösning har vi gjort kartläggningen av invasiva arter ännu effektivare och gett de nordiska vägverken och myndigheterna ett värdefullt verktyg för att skydda naturen.”

Kartläggningsarbetet är mycket mer effektivt än tidigare, då biologerna tidigare var tvungna att lägga många timmar på att manuellt ta bilder av naturen längs de ofta hårt trafikerade vägarna. Lenovos och Triforks automatiserade lösning frigör nu tid för Vägverkets biologer så att de kan fokusera på andra uppgifter.

Nordisk insats för den biologiska mångfalden

Hittills har vägverken i Sverige och Danmark börjat använda Lenovos och Triforks lösning, medan Island och Finland förväntas börja använda lösningen inom kort.

På sikt kommer lösningen dock inte endast bidra till att bekämpa växtarter som har en negativ inverkan på den biologiska mångfalden. Kamerorna kan också lära sig att känna igen påkörda djur som ligger på eller vid vägen och ge insikter kring var djuren har särskilt svårt att korsa vägarna.

”Inom Lenovo arbetar vi för att skapa konkreta lösningar som skapar positiv förändring i våra samhällen”, säger Søren Koed som menar att Trifork-lösningen är ett bra exempel på hur avancerad teknik kan hjälpa till att lösa utmaningar precis där de uppstår.

Sammantaget ser både Lenovo och Trifork en stor potential för AI och avancerad teknik för att förbättra den biologiska mångfalden och andra miljöinsatser.

”Med ThinkEdge-lösningen för NordFoU har vi visat värdet av artificiell intelligens i samband med miljöskyddsinsatser på ett ytterst konkret sätt,” säger Nicholai Stålung.

”Allt fler företag och myndigheter måste möta och hantera dagens klimatförändringar, och i och med denna lösning har vi lyckats visa på hur AI kan bidra till att skapa en mer hållbar framtid.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>