Karlstad övervakar 500 hektar grönyta med drönare och AI
Hem TEKNIK Karlstad övervakar 500 hektar grönyta med drönare och AI

Karlstad övervakar 500 hektar grönyta med drönare och AI

Publicerat av: Redaktionen

Karlstads kommun tar hjälp av drönare och AI för att hålla koll på sina grönområden. För ändamålet har man upphandlat ett avtal med Linköpingsbaserade drönarföretaget Arboair.

“Som kommun behöver vi utforska och testa nya metoder för att hitta effektivare sätt att genomföra vårt uppdrag”, säger Anna Mossberg, enhetschef på parkenheten i Karlstad.

Grönstrukturen är de sammanlagda grönområdena i städer och tätorter. Allt från alléer och parker till de större naturområden som tillsammans skapar en sammanhängande känsla av grönska i och omkring en stad. Denna grönstruktur behöver vårdas och hållas efter. I Karlstad har man nu valt att ta hjälp av drönare och AI för detta underhållsarbete.

Karlstad övervakar 500 hektar grönyta med drönare och AI

Drönare håller koll i Karlstad.  Foto: Pixabay

Det är innovativa Linköpingsföretaget Arboair som har fått i uppdrag att att hålla koll på förändringar i Karlstads grönområden,  den så kallade grönstrukturen.

Arboairs drönare ska samla in data som analyseras med hjälp av AI för att identifiera eventuella skador på träd och deras grenar, kronarea och krontäckningsgrad. Dessutom ska drönarna dokumentera mängden grönyta per område.

Det är Teknik- och fastighetsförvaltningen som med stöd från Lantmäteriavdelningen (GIS- och mätgruppen) och IT-avdelningen i Karlstad har upphandlat avtalet med Arboair.  Avtalet löper från och med nu i juli i två år framåt.

Tingvalla, Rud, Våxnäs och Kronoparken är först ut för mätning 

De områden som i första vändan har valts ut för drönarmätning är Tingvalla, Rud,, Våxnäs, och Kronoparken, vilket är en sammanlagd yta på cirka 500 hektar. I de utvalda områdena har marken märkts upp med stora färgglada kryss. Den första drönarflygnigen ska pågå ungefär en vecka och kommer utföras när få människor är på platserna.

Syftet med projektet är att få in tillförlitliga data som underlag för framtida beslut.

“Med hjälp av data och genom kontinuerlig mätning över åren kan vi nu följa förändringar i grönstrukturen och få ett bättre underlag för strategiska beslut och operativa prioriteringar”, säger Anna Mossberg, enhetschef parkenheten.

Datadriven och digital utveckling

Drivkraften att testa drönare och AI för övervakning av grönstrukturen handlar i första hand om effektivisering, men man vill också utforska nya sätt att göra saker på inom ramen för Karlstads plan för digitalisering och hållbarhet.

“Som kommun behöver vi utforska och testa nya metoder för att hitta effektivare sätt att genomföra vårt uppdrag på och samtidigt vara kostnadseffektiva”, säger Anna Mossberg.

I kommunens plan för digital utveckling och innovation ”Smarta och hållbara Karlstad” pekas datadriven och digital utveckling ut som ett fokusområde. Att övervaka grönytorna med drönare och AI är en del i detta arbete.

Dessutom är flera andra drönarprojekt igång i Karlstad. Kommunen är bland de första i landet som har fått tillstånd av Transportstyrelsen för att flyga drönare över bebyggda områden. Tillståndet tog lång tid att få men gör det nu möjligt att använda drönare i stadsplaneringen för att hålla kommunens kartmaterial uppdaterat. Andra tänkbara drönaruppdrag är trafikanalyser, volymberäkningar samt inspektion av byggnader.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>