Så kan designen bidra till ökad återvinning av plast
Hem MILJÖ Så kan designen bidra till ökad återvinning av plast

Så kan designen bidra till ökad återvinning av plast

Publicerat av: Redaktionen

Hur kan vi öka återvinningen av plastprodukter?

 Plast används ofta i onödan eller i kombinationer som försvårar återvinning av materialet.

 Nu har forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet tagit fram sju åtgärder som kan sättas in redan i designstadiet för att öka återvinningen.

– Designfasen är grundläggande för att plastprodukter ska kunna materialåtervinnas. Materialval, färg, tillsatser och hur produkterna kan demonteras påverkar hur återvinningsbara de är. I dagsläget är det ofta svårt att skilja plast från andra material i en produkt eller att plocka isär olika typer av plast för att kunna återvinna materialet och bevara dess kvalitet och ekonomiska värde. Det måste vi ändra på, säger Sara Brännström, expert i säker och hållbar kemi vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Den globala produktionen av plast ligger på svindlande 400 miljoner ton, och prognoser tyder på en tredubbling till 2060 om inget görs. För närvarande återvinns endast nio procent av plastavfallet, vilket visar på en uppenbar otillräcklighet av cirkularitet i plastens livscykel.

Naturvårdsverket har konstaterat fyra huvudhinder till den låga återvinningen av plast: bristande incitament för design för återvinning, svårigheter att sortera ut olika typer av plastavfall, låg efterfrågan och dålig spårbarhet för den återvunna råvaran.

– I projektet har vi identifierat ett antal områden där kriterier för design kan öka återvinningen av produkter som innehåller plast. Dessa kan vidareutvecklas till kriterier som behöver diskuteras och förankras inom olika branscher. Vi behöver också samarbeta internationellt för att ta fram en global standard för design för återvinning av den här typen av produkter, säger Emma Strömberg, plastexpert på IVL.

För att förstå vilka utmaningar branschen står inför har intervjuer genomförts med företag som använder plastmaterial i sina produkter och med olika återvinningsbranscher.

Så kan designen bidra till ökad återvinning av plast

– En stor del av det här projektet har syftat till att sprida kunskap som kanske redan finns inom vissa industrier men man behöver utbilda hela värdekedjan för att få ökad förståelse så att fler gör rätt. Både till exempel när man designar produkter och för att förstå vad som är hållbart, till exempel när man som konsument väljer olika produkter, och hur man ska hantera olika produkter efter slutanvändningen, säger Sara Brännström.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>