Smart betongdator vinner ny mark utanför Sverige
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Smart betongdator vinner ny mark utanför Sverige

Smart betongdator vinner ny mark utanför Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Den uppkopplade och batteridrivna betongdatorn Celsicom TC603 fortsätter att fascinera byggbranschen.

Runt om i Norden gör den gula, kompakta mätboxen succé tack vare att den erbjuder driftsäker teknik, är enkel att använda och via molnlagring ger användarna tillgång till aktuella mätvärden när som helst i mobilen, surfplattan eller datorn.

Celsicom TC603 ingår i en ständigt växande produktfamilj bestående av smarta mätboxar för olika mätstorheter i alla tänkbara miljöer.

Den tekniska lösningen utvecklades av Celsicom AB för tio år sedan och mätboxarna har sedan starten sålts av Nordtec. Där konstaterar man följande: det finns ett ökat intresse för den tåliga och smarta betongdatorn vars effektiva fjärrmätning eliminerar tidsödande, kostsamma kontrollmätningar av betonggjutningar.

Snabb igångsättning av mätning

Startsträckan för att komma i gång med Celsicom TC603 (och övriga mätboxar i Celsicom-familjen) är minimal. Allt som behöver göras är att skapa ett användarkonto (det tar bara några minuter), öppna mätboxen och skanna en QR-kod för att aktivera boxen för mätning. Därefter fäster man två termoelementtrådar till polskruvar inuti boxen, tvinnar ihop de andra ändarna av trådarna med varandra och gjuter in dem i betongen. Svårare än så är det inte.

Driftsäker teknik utan basstation

Smart betongdator vinner ny mark utanför SverigeMånga fjärrmätningssystem på marknaden skickar mätdata till en lokal basstation (gateway) och därifrån vidare till mobilnätet. Detta ställer krav på bra täckning mellan givare och basstation, vilket ofta saknas på byggarbetsplatser. Med Celsicom TC603 är dessa problem ett minne blott. Betongdatorn har ett integrerat SIM-kort, vilket innebär att den kan mäta och sända alla värden direkt till molntjänsten Celsiview – utan att behöva ta några driftkänsliga omvägar via en basstation eller gateway.

Batteritid på omkring ett år

Alla data skickas med tekniken Narrowband-Internet of Things (NB-IoT) på egen frekvens i mobilnätet. Det innebär säker datakommunikation i de allra flesta miljöer. Strömförsörjning är ett annat vanligt problem på byggen. Celsicom TC603 har batteridrift. Betongdatorn drivs av två vanliga AA-batterier som är enkla och billiga att ersätta efter cirka ett års mätning.

Notis när betongen är klar

Celsicom TC603 används av ledande byggföretag i Sverige och dess grannländer under omfattande gjutningar av komplexa infrastrukturprojekt, sjukhusentreprenader och andra samhällsviktiga byggen. Produktionsansvariga behöver inte kontrollera hur härdningar fortlöper. Om de inte gärna vill. De kan då se aktuell status genom att ta en snabb titt i exempelvis mobilen. När betongen sedan har uppnått rätt hållfasthet får de ett automatiskt meddelande via mejl eller sms – och kan börja riva formarna i exakt rätt tid.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>