Sorteringsslarv på svenska arbetsplatser – trots ny lag om matavfall
Hem STUDIER Sorteringsslarv på svenska arbetsplatser – trots ny lag om matavfall

Sorteringsslarv på svenska arbetsplatser – trots ny lag om matavfall

Publicerat av: Redaktionen

På drygt två av fem arbetsplatser i Sverige slarvas det med sorteringen av matavfall – detta trots en ny lag om avfallshantering som trädde i kraft den 1 januari.

En lag som drygt var tredje svensk inte känner till. Det visar en ny Sifo-undersökning som kontorsvarukedjan Office Depot har låtit göra.

Sorteringsslarv på svenska arbetsplatser – trots ny lag om matavfallFrån den 1 januari 2024 måste alla företag och hushåll i Sverige sortera ut sitt matavfall i ett eget separat sopkärl, enligt en ny lag. Matavfallet ska också separeras från sin förpackning innan det slängs. Lagen har införts på grund av ett avfallsdirektiv i EU och ska gälla i alla medlemsländer. Om den inte efterföljs riskerar man att få böta.

När svenskarna svarar på frågan om de känner till den nya lagen svarar mer än var tredje, 38 procent, att de inte gör det.

Många arbetsplatser brister

Undersökningen pekar på ett stort slarv i matavfallshanteringen på de svenska arbetsplatserna. På drygt två av fem (42 procent) av de svarandes jobb slängs inte matavfall i ett eget separat sopkärl. Ännu färre separerar matavfallet från sin förpackning innan de slänger den; 43 procent uppger att det inte görs på den egna arbetsplatsen.

– Det är oroande att så många arbetsplatser ute i landet inte har någon sortering av matavfall. Det är också bekymmersamt att det är så pass många som inte ens känner till den nya lagen. Genom att införliva hållbara vanor i vår vardag kan både företag och individer bidra till att förbättra klimatet, säger Frank Egholm, vd på Office Depot Svenska AB.

Flest ovetandes i Malmö

Kännedomen om den nya lagen bland stockholmare och göteborgare ligger på ungefär samma nivå, 64 procent respektive 66 procent. Däremot sticker malmöiterna ut, där har endast 40 procent koll på den.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>