Tredubbling av egenproducerad solenergi - Stena Fastigheter ska bli självförsörjande på el
Hem ENERGI Stena Fastigheter ska bli självförsörjande på el

Stena Fastigheter ska bli självförsörjande på el

Publicerat av: Redaktionen

Stena Fastigheter genomför omfattande satsningar för att minska användningen av el och värme genom att satsa på solceller, energilager och AI-styrd värme.

Under 2023 producerade fastighetsbolaget tre gånger mer solenergi än året innan.

 Det är fint att se att våra långsiktiga satsningar på närproducerad solel redan ger resultat.

Vi satsar storskaligt på solceller, i kombination med energilager för att kunna lagra solenergin när solen skiner, kapa effekttoppar, förbättra lönsamheten och minska vårt klimatavtryck, säger Cecilia Fasth, Vd och koncernchef på Stena Fastigheter.

Stena Fastigheter har framgångsrikt nått sitt mål med att årligen minska energianvändningen med två procent. Mellan 2010 och 2020 överträffades målen – under tioårsperioden minskade användningen av värme med i genomsnitt 30 procent, fastighetsel med 38 procent och vattenförbrukning med 21 procent.

Tredubbling av egenproducerad solenergi - Stena Fastigheter ska bli självförsörjande på elInvesterar i innovation

Den enskilt största satsningen på solceller under 2023 är en solcellspark på tak – på 18 byggnader i Kvarngärdet i Uppsala – som kan producera 400 000 kWh/år. Sammanlagt har Stena Fastigheter nu solceller på drygt 150 byggnader. Under förra året fortsatte Stena Fastigheter också att satsa på energilager, och installerade Sveriges största energilager byggt med återanvända batterier från BatteryLoop i Högsbo i Göteborg – där Stena Fastigheter och Ikano Bostad planerar för den nya stadsdelen Humlestaden.

AI styr värmen i fastigheterna

Stena Fastigheter var tidigt med i utvecklingen av AI-baserad värmestyrning, och i dag styrs värmen i majoriteten av Stena Fastigheter 27 000 lägenheter med hjälp av AI. Det bidrar till att minska inköpen av fjärrvärme, ett minskat klimatavtryck samt ett jämnare inomhusklimat i lägenheterna.

– Vi har på kort tid kunnat gå från pilot till storskalig användning. Den AI-styrda värmen bidrar till minskad användning av fjärrvärme, ett minskat klimatavtryck samt ett jämnare inomhusklimat för våra kunder, det är verkligen en win-win-win, säger Peter Mikulic, Chef Digital Transformation på Stena Fastigheter.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>