Tetra Pak och Absolicon lanserar modul för att driva produktionsprocesser med solvärme
Hem ENERGI Tetra Pak och Absolicon lanserar modul för att driva produktionsprocesser med solvärme

Tetra Pak och Absolicon lanserar modul för att driva produktionsprocesser med solvärme

Publicerat av: Redaktionen

Tetra Pak, global aktör inom livsmedelsbearbetning och förpackning, samarbetar med svenska solvärmeföretaget Absolicon för att erbjuda en standardiserad lösning för hållbar industriell utrustning som drivs med termisk energi.

Absolicon har konstruerat en skalbar solvärmemodul som kan integreras med befintliga och nya UHT-linor och möjliggöra en rad olika alternativ för minskade koldioxidutsläpp, inklusive minskade växthusgaser, baserat på geografisk plats och kundspecifika behov.

Tetra Pak och Absolicon lanserar modul för att driva produktionsprocesser med solvärmeTetra Paks processutrustning för UHT – sterilisering av mejeriprodukter vid hög temperatur – är den första att erbjudas tillsammans med en skalbar solvärmeförsörjning, med potential att minska användningen av fossila bränslen upp till 40 %. Förhoppningen är att den första modulen installeras under 2024 och därmed skapar intäktsströmmar från samarbetet, för att sedan skala upp till en global marknad.

Samarbetet spelar en betydelsefull och mätbar roll i Tetra Paks pågående strävan mot nettonoll utsläpp i Scope 1, 2 och 3.

Nicole Uvenbeck Director Factory Sustainable Solutions & OEM Components, Tetra Pak säger:

”På Tetra Pak har vi åtagit oss att göra det möjligt för våra kunder att förbättra sitt miljöavtryck genom att optimera deras verksamhet och utrustning. Vi lanserade nyligen en ny affärslösning som heter Factory Sustainable Solutions, inom vilken vi hjälper våra kunder att optimera på energi, vatten och CIP (Rengöring på plats) på fabriksnivå.”

”Absolicons solvärmelösningar passar bra med det nya Tetra Pak-erbjudandet, samt stödjer vår bredare Net Zero Roadmap, där vi har förbundit oss att minska våra värdekedjeutsläpp och skala lösningar för koldioxidutsläpp för våra leverantörer, kunder och egen verksamhet. Samarbetet med Absolicon är ett positivt steg i denna riktning, och ger Tetra Pak en ny och spännande väg att stödja kunderna att minska sina energibehov genom att ersätta fossilbaserad energi med solvärmelösningar.”

Joakim Byström, vd Absolicon säger:

”Genom att komplettera sin utrustning med hållbar värmeförsörjning bevisar Tetra Pak än en gång att de är pionjärer. De har en unik tillgång till världens livsmedels- och dryckesföretag och kan bli en förändringsmotor för sektorns övergång från fossila bränslen till förnybar värme. Vi är mycket glada över att vara en del av detta samarbete med Tetra Pak och att lansera denna första processlösning driven av Absolicons solvärme, som en del av vårt mål att minska världens koldioxidutsläpp.”

I en typisk livsmedelsanläggning är två tredjedelar av energiförbrukningen värmeenergi, där elektricitet utgör den sista tredjedelen. Eftersom det mesta av det termiska behovet är i form av låg till medelhög temperatur passar livsmedelsindustrin perfekt för solenergi. Solvärme kan leda till dramatiska minskningar av CO2-utsläppen när fossila bränslen ersätts. Sett i sitt sammanhang utgör värmeproduktionen idag 40 % av världens totala CO2-utsläpp[i], enligt International Energy Agency.

Tack vare prestandan och skalbarheten hos Absolicons solvärmemodul för Tetra Pak kan kombinationen minska koldioxidutsläppen från stora delar av UHT-processen och minska användningen av fossila bränslen.

Tetra Pak och Absolicon har idag undertecknat ett avtal som anger omfattningen och de finansiella villkoren för samarbetet och kommer nu att gå in i go-to-market-fasen. Absolicon eller deras produktionspartners kommer att få intäktsströmmar när Tetra Pak säljer en solvärmemodul till en UHT-lina hos befintlig eller ny kund.

Förhoppningen är att den första solvärmemodulen ansluten till Tetra Paks UHT-process installeras i Europa under 2024 och sedan skalas upp till en global marknad. Tetra Pak har 94 försäljningskontor och den årliga leveransen av nya förpackningsmaskiner, processenheter och utrustning i senare led är över 3000 enheter. Totalt har Tetra Pak över 135 000 enheter i drift som producerar närmare 200 miljarder livsmedels- och dryckesförpackningar per år.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>