HPE och Danfoss återvinner överskottsvärme från datahallar
Hem CIRKULÄR EKONOMI HPE och Danfoss återvinner överskottsvärme från datahallar

HPE och Danfoss återvinner överskottsvärme från datahallar

Publicerat av: Redaktionen

Hewlett Packard Enterprise (HPE) och danska Danfoss har inlett ett samarbete för att skapa energieffektiva datahallar.

De har lanserat HPE IT Sustainability Services – Data Center Heat Recovery, en lösning för att spara energi och återvinna överskottsvärme.

”Vårt strategiska partnerskap med HPE är ett exempel på hur vi kan revolutionera byggandet och tillsammans med kunderna minska koldioxidutsläppen i datacenter. Med det här branschöverskridande partnerskapet bygger vi planen för nästa generations hållbara datacenter – med hjälp av teknik som finns tillgänglig idag”, säger Jürgen Fischer, President, Danfoss Climate Solutions i ett pressmeddelande. HPE och Danfoss återvinner överskottsvärme från datahallar

Sue Preston, Vice President på HPE, tillägger: ”På HPE tror vi på kraften i samarbete för att skapa transformativa lösningar”

AI ökar energibehovet

Energiförbrukningen i samhället ökar. Samtidigt som digitaliseringen och det breda genomslaget för AI förväntas optimera och effektivisera energianvändningen går det åt allt mer energi för att hålla igång den nya IT-infrastrukturen. Digitalisering och AI ökar behovet av energi. Enligt International Energy Agency förväntas AI-industrins elförbrukning vara tio gånger högre år 2026 jämfört med 2023.

Det är därför viktigt för IT-chefer och datacenteroperatörer att hitta sätt att minska energianvändningen i datahallarna. Exempelvis genom smarta funktioner för att spara ström, moderna kylsystem och återvinning av överskottsvärme – vilket är en energikälla med enorm potential.

Bara i EU beräknas överskottsvärmen från datacenter uppgå till 2 860 terawatt (TW) årligen, nästan lika mycket som EU totala behov för uppvärmning av bostäder och byggnader. Denna värmeenergi är en kontinuerlig och pålitlig energikälla eftersom datacenter körs dygnet runt.

Framtidens datacenter – från chip till kylaggregat

HPE:s modulära datacenter (MDC) är flexibla och energieffektiva, med teknik som direkt vätskekylning vilket minskar energiförbrukningen med 20 procent. Danfoss bidrar med innovativa lösningar som oljefria kompressorer och moduler för värmeåtervinning, vilket kan förbättra kylningen i datacenter med upp till 30 procent.

Danfoss har redan framgångsrikt implementerat värmeåtervinning på sitt huvudkontor i Danmark, vilket har hjälpt företaget att bli koldioxidneutralt. Nu ska samma teknik användas i HPEs modulära datacenter för att effektivt kyla och återanvända överskottsvärme.

Partnerskapet mellan HPE och Danfoss innebär en kombination av energieffektiva datacenter och omfattande lösningar för att återvinna överskottsvärme, vilket driver innovation och minskar koldioxidutsläppen.

Fördelar med modulära datacenter

HPE:smodulära datacenter är designade för att vara både kompakta och effektiva, med en Power Usage Effectiveness (PUE) på 1,1 jämfört med 1,3–1,4 för traditionella datacenter. De är snabba att installera, kräver mindre plats och kan hantera energikrävande arkitekturer som superdatorer och generativ AI.

Genom att kombinera HPEs modulära datacenter med Danfoss teknik för värmeåtervinning har man skapat en lösning som är både effektiv och miljövänlig.

Samarbetet  gör det möjligt att effektivisera energianvändningen och nyttja överskottsvärmen – vilket är en av de största outnyttjade energikällorna med störst potential för datacenter i hela Europa.

” Tillsammans tillför vi inte bara värde för kund, vi mångdubblar det. Genom att nyttja den vanligtvis outnyttjade resursen spillvärme visar vi att framtidens energianvändning är effektiv, intelligent och viktigast av allt, möjlig att uppnå”,  säger Sue Preston, Vice President på HPE.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>