Vattenkraftens nya villkor – studie visar effekterna på elsystemet och miljön
Hem ENERGI Vattenkraftens nya villkor – så påverkas elsystemet och miljön

Vattenkraftens nya villkor – så påverkas elsystemet och miljön

Publicerat av: Redaktionen

Miljöförbättrande åtgärder i vattenkraften kan göra stor nytta för den biologiska mångfalden och flera andra ekosystemtjänster, visar en ny studie.

Nyttan för miljön överväger de negativa effekter som kan tänkas uppstå på grund av minskad kraftproduktion.

– Den övergripande frågan – vattenkraftens framtida roll – är angelägen eftersom elsystemet är i början av en kraftig förändringsfas, där omprövningen av vattenkraften är en del, säger Erik Lindblom, specialist inom tillstånds- och miljöprövningar på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Vattenkraftens nya villkor – studie visar effekterna på elsystemet och miljön

Forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet har tillsammans med Profu analyserat vilka hållbarhetskonsekvenserna kan bli av vattenkraftens nya roll i det framtida elsystemet, med mer variabel elproduktion i kombination med moderna miljövillkor, och därmed sannolikt en minskad totalproduktion.

Parallellt med detta har forskare vid KTH och Chalmers utrett konsekvenserna för elsystemet. De båda perspektiven har sedan vägts samman i en slutrapport.

– En framsynt avvägning mellan elsäkerhet och miljöhänsyn kommer att få stor betydelse eftersom besluten kommer att få mångfacetterade och långvariga effekter, säger Erik Lindblom.

Hållbarhetsanalys med helhetsperspektiv

Syftet med projektet ”Hållbar vattenkraft i framtidens energisystem” har varit att analysera dels vattenkraftens roll i det framtida energisystemet, dels hur de miljöanpassningsåtgärder som väntar kan påverka inte bara elsystemet utan även vilka hållbarhetsmässiga konsekvenser de kan få.

Hållbarhetsanalysen har haft ett helhetsperspektiv och utgått från FN:s hållbarhetsmål. Några områden som klimateffekt, markomvandling, kritiska råmaterial och biodiversitet har forskarna studerat närmare med en kombination av kvantitativa och kvalitativa analyser.

Ur ett hållbarhetsperspektiv är slutsatsen att miljöförbättrande åtgärder i vattenkraften har stor potential att göra stor nytta för biologisk mångfald och flera andra ekosystemtjänster, främst men inte enbart, knutna till strömmande vatten. Miljönyttan överväger med god marginal de negativa effekter som uppstår av att den minskade kraftproduktionen – som i forskarnas analysscenario måste kompenseras av utbyggnad av sol- och vindkraft.

– Det här förutsätter naturligtvis lämpligt valda och utformade åtgärder, både vad gäller miljöanpassningar och utbyggnad. Det är samtidigt tydligt att val och omfattning av miljöanpassningar kan få stora effekter på elproduktionen, säger Mikael Malmaeus, forskare på IVL.

Klimat ställs mot biologisk mångfald

Vattenkraftens miljöanpassningsåtgärder som miljödomstolarna ska besluta om kan få stor betydelse för hela energisystemet. I ett analyserat scenario i projektet bedöms påverkan bli relativt liten, men om domstolarna ställer stränga krav kan både produktionen och reglerförmågan påverkas väsentligt.

– Hela miljöprövningen handlar om tydliga och ibland olösliga målkonflikter, där klimat ställs mot biologisk mångfald. Den ställer omställningen på sin spets och i slutänden är det en värderingsfråga vilka åtgärder som bör vidtas, säger Ebba Löfblad från konsult- och forskningsföretaget Profu, som varit projektledare för rapporten.

Studien försvårades av att omprövningarna av vattenkraften pausades tidigt i projektet. Regeringen har nu föreslagit delvis nya instruktioner och att processen ska återupptas i juli i år. I omprövningen ska alla vattenkraftverk som har minst 40 år gamla tillstånd få dessa prövade. De ska hantera målkonflikten mellan förbättrad vattenmiljö och tillgång till vattenkraftsel, med hänsyn tagen till bland annat vattenkraftens produktions- och reglerförmåga.

– Med tanke på utvecklingen vore det värdefullt att fortsätta studien så snart det går att formulera mer precisa scenarier för tänkbara utfall av omprövningen, säger Erik Lindblom.

Läs mer om studien på Energiforsk webb och ladda ner rapporten.

IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende, icke-vinstdrivande miljöforskningsinstitut som ägs av en stiftelse gemensamt grundad av staten och näringslivet. Sedan 1966 arbetar man  med tillämpad forskning för att hitta lösningar på miljöproblem, både på nationell och på internationell nivå. 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>