Banbrytande projekt för automatiserad textilreparation
Hem CIRKULÄR EKONOMI De automatiserar textilreparationer – 10 miljoner plagg till 2030

De automatiserar textilreparationer – 10 miljoner plagg till 2030

Publicerat av: Redaktionen

I en tid där hållbarhet och resurseffektivitet står i centrum för vår framtid, tar RecoMended ett viktigt steg mot att förändra textilbranschen med sin Automated Repair Module-teknik (ARM).

Genom att kombinera avancerad teknik med en vision om cirkulär ekonomi, syftar projektet till att automatisera och effektivisera reparationer av textilprodukter.

Med målet att reparera 10 miljoner plagg till 2030, erbjuder ARM-tekniken en kostnadseffektiv lösning som gör det möjligt för företag att realisera sina cirkulära affärsstrategier, utan att kompromissa med kvalitet eller lönsamhet. Det förlänger inte bara livslängden på kläder utan minskar också den negativa miljöpåverkan från modeindustrin.

– Detta projekt representerar ett betydande steg framåt i vår strävan att göra textilindustrin mer hållbar och resurseffektiv,” säger Rikard Ledin da Rosa, grundare av RecoMended.

Banbrytande projekt för automatiserad textilreparation

Rikard Ledin Da Rosa och Erik Lindtorp,  RecoMended Fotograf Lisa Dohlner Lundwall

Projektet, som går under namnet “TexRepair: Scaling automated textile repair services”, syftar till att utveckla och optimera den patenterade och skalbara textillagningsmodulen ARM, Automated Repair Module.

Huvudmålet är att förlänga livslängden på textila produkter och minska behovet av nyproduktion.

Automatiserar 80 procent av alla jeanslagningar

ARM-tekniken möter reparationskraven för de flesta textila produkter, vilket minskar behovet av nyproduktion. ARM automatiserar exempelvis upp till 80 procent av vanliga lagningar av jeans och minskar reparationskostnaderna med cirka 70 procent, vilket gör att modeföretag kan utveckla nya cirkulära affärsmodeller som är mer kostnadseffektiva än traditionella skrädderilösningar.

Målet att reparera av 10 miljoner plagg till 2030, skulle leda till en koldioxidbesparing på upp till 30 000 ton per år.

– Genom att automatisera och effektivisera textilreparationer kan vi inte bara minska miljöpåverkan utan också skapa nya affärsmöjligheter inom cirkulär ekonomi, säger Rikard Ledin da Rosa, grundare av RecoMended.

Projektet förväntas bidra till en normförskjutning från fast fashion till slow fashion, med ökat fokus på kvalitetsplagg med lång livslängd och reparationer där plaggens historik och unicitet värdesätts.

Testas i verklig miljö

Projektet genomförs i samarbete mellan RecoMended, RISE, Wargön Innovation, samt modeföretagen Kappahl och Nudie Jeans. Tillsammans ska parterna arbeta för att ta ARM-tekniken från dagens Technology Readiness Level (TRL) 5 till TRL 7, vilket innebär att systemprototypen ska testas i verklig miljö.

– Vi på Wargön Innovation brinner för att entreprenörer ska få så goda möjligheter som möjligt att skala upp riktigt goda hållbara innovationer och idéer. RecoMendeds ambition att genom automation och AI lägga grunden för kostnadseffektiva och skalbara reparationer har enorm potential, både miljö- och affärsmässigt, säger Joel Arnoldsson, innovationsledare på Wargön Innovation.

Projektet finansieras av Energimyndighetens, Formas och Vinnovas gemensamma satsning Impact Innovation och är ett samarbete mellan RecoMended, RISE Research Institutes of Sweden, Wargön Innovation, Kappahl och Nudie Jeans.

Wargön Innovation verkar primärt i Västra Götaland och är en del av Västsveriges omställning till en fossilfri region år 2030. Wargön Innovation är en del av Innovatum Science Park.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>