5 tips från ChargePoint för elbilsförare att beakta i sommarhettan
Hem ENERGI 5 tips från ChargePoint för elbilsförare att beakta i sommarhettan

5 tips från ChargePoint för elbilsförare att beakta i sommarhettan

Publicerat av: Redaktionen

Sommarhettan biter sig nu fast på allvar runt om i Europa.

Men vad bör man som elbilsförare tänka på när det är varmt ute, för att få ut bästa möjliga räckvidd av sin bil och inte stressa batteriet mer än nödvändigt?

Här följer några tips från laddnätverket ChargePoint, som delvis är baserade på resultaten av företagets egna tester av elbilsladdning under extrema väderförhållanden, vilka kontinuerligt utförs i dess ca 15 000 kvadratmeter stora testanläggning i San José, Kalifornien.

1. Tveka inte att använda AC:n i din elbil

Till skillnad från den jämförelsevis batteritömmande kupévärmaren, så har AC:n minimal effekt på din elbils räckvidd. Du behöver därför inte tveka att använda den när det är varmt ute.

  1. Förkonditionering är din vän

Tänk på att få ner temperaturen på din elbil när den står parkerad och laddar. Om bilens temperatur är för het när den ska startas upp, så kan dess batterikapacitet påverkas negativt. Därför ska du tänka på att om möjligt parkera i skugga eller lägga på ett solskydd under soliga sommardagar.

  1. Håll elbilen ansluten så mycket som möjligt

Många elbilar har värmeledningssystem som bidrar till att sänka batteritemperaturen när bilen är ansluten till en laddare. Se därför till att ha den ansluten så mycket som möjligt när det är varmt ute, för att hjälpa systemet att hålla batteriet svalt.

  1. 5 tips från ChargePoint för elbilsförare att beakta i sommarhettanUndvik snabbladdning under dagens varmaste timmar

Det är alltid en bra idé att undvika extremer, som t ex att ofta snabbladda batteriet till dess maxnivå eller att (nästan) köra slut på det innan du laddar det igen. Detta blir ännu viktigare när det är varmt. Om det är möjligt – snabbladda inte under dygnets varmaste timmar och ladda helst inte upp batteriet till mer än 80 procent. Självklart ska du ladda när du behöver, men försök att inte köra slut på eller snabbladda batteriet på daglig basis.

  1. Var lite lugnare på gaspedalen 

Även om känslan av att sitta i en snabbt accelererande elbil är svårslagen, så försök att motstå lusten att trycka ”gasen i botten” när det är varmt ute. Annars stressar du ditt batteri mer än nödvändigt. Sakta i stället ner lite och njut av sommargrönskan utanför bilfönstret.

Text: Antti Vainio, Nordic Policy Manager, ChargePoint

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>