Nu summeras vad som krävs för cirkulär ekonomi
Hem CIRKULÄR EKONOMI Nu summeras vad som krävs för cirkulär ekonomi

Nu summeras vad som krävs för cirkulär ekonomi

Publicerat av: Redaktionen

Idag öppnar en konferens i Bryssel som pekar ut vägen mot cirkulär ekonomi.

Arrangör är Linköpings universitet som sedan 2015 har stått värd för forskningsprogrammet Mistra REES.

Uppdraget har varit att utveckla principer, metoder och riktlinjer som möjliggör ett mer resurseffektivt näringsliv.

Under två dagar i Bryssel kommer slutsatser läggas fram. Resultaten kan sammanfattas i fem punkter.

Mistra REES är ett samarbete mellan Linköpings universitet, Lunds universitet, Chalmers och flera externa aktörer som Volvo AB, Epiroc, Husqvarna, Alimak och ABB. Under konferensen i Bryssel idag och i morgon kommer forskare, näringslivsrepresentanter och politiska beslutsfattare diskutera resultaten av forskningsprogrammets arbete.

– I den akademiska världen råder det, för ovanlighetens skull, praktiskt taget full konsensus i en fråga: en mer cirkulär ekonomi är den enda vägen framåt. Vi kan inte backa in i framtiden. Under de år som vi arbetat med Mistra REES har det blivit tydligt att även våra företag och politiker håller med, men incitamenten för att ställa om snabbare saknas, säger Mattias Lindahl, professor i produktrelaterat miljöarbete vid Linköpings universitet och programchef Mistra REES.

Den enskilt största utmaningen i omställningen är de befintliga strukturerna. Lagar, regler, vanor och teoretiska modeller styr det ekonomiska beteendet. Mistra REES har sedan 2015 studerat vad som krävs för ett mer cirkulärt och hållbart samhälle. Utifrån resultaten av forskningen har ett fem-punktsprogram för framtiden tagits fram:

  1. Industrin måste värdera hela produktkedjan.
  2. Nya mått på framgång där vinst är en av flera delar.
  3. Nya lagar och regler som förenklar en cirkulär utveckling.
  4. Nya frågeställningar inom forskningen och mer tvärvetenskaplig forskning.
  5. Satsningar på återbruk.

Nu summeras vad som krävs för cirkulär ekonomi– Detta är förändringar som kommer att ge nödvändiga, radikala effekter. Vägen framåt är inte enkel. Det kommer att krävas mod och styrka i företagens ledningar, men även en förmåga att få med alla på tåget. Men enbart piska är ingen lösning. Acceptens och legitimitet är förutsättningar för utvecklingen. Insatser krävs från såväl näringsliv som politiken och forskningen, fortsätter Mattias Lindahl.

Konferensen i Bryssel den 12-13 oktober ska bidra till att sprida forskningsresultaten till forskare, politiker och företagare från hela Europa.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>