AI-hjälp visar var Göteborgs svagaste dricksvattenledningarna finns
Hem TEKNIK AI-hjälp visar var Göteborgs svagaste dricksvattenledningarna finns

AI-hjälp visar var Göteborgs svagaste dricksvattenledningarna finns

Publicerat av: Redaktionen

På sju procent av dricksvattennätet i Göteborg är sannolikheten stor att ledningen går sönder och att en vattenläcka får stora konsekvenser.

Den slutsatsen drar Kretslopp och vatten efter att, bland annat med hjälp av AI, artificiell intelligens, ha analyserat hela drickvattennätet.

– Nu vet vi vilka delar av dricksvattennätet som är viktigast att åtgärda, säger Roger Andersson, enhetschef för ledningsnät vattendrift på Kretslopp och vatten.

Göteborgs dricksvattennät är 180 mil långt, består av omkring 45 000 ledningsdelar och är indelat i 14 700 olika områden som är möjliga att stänga av vart och ett. Det är i 1 000 av dessa avstängningsområden, eller i sju procent av nätet, som sannolikheten för och konsekvenserna av ett rörbrott är som störst.

– Om en vattenläcka drabbar spårvagnstrafiken eller ett sjukhus är konsekvenserna stora, säger Roger Andersson.

Kartläggningen som Kretslopp och vatten har gjorts är unik för Sverige. Den har bland annat skett med hjälp av ett artificiellt neuronnät, vilket är en uppsättning algoritmer vars uppgift är att efterlikna lärandeprocessen i en biologisk hjärna.

Uppgifter om vilket material som alla delar i dricksvattennätet består av, hur gamla de är, hur breda de är, hur långa de är och vilken jordart och tryckzon som ledningsdelarna finns i har samkörts med uppgifter om vilka delar av ledningsnätet som tidigare har drabbats av rörbrott och hur många anslutningar som finns på varje ledningssträcka. Varje avstängningsområde har på så sätt fått ett risktal.

Hjälp för att planera förebyggande underhåll

– Nu ska vi analysera vad som ska hända med de 1 000 avstängningsområden som har högst risktal. Under 2024 kommer vi att identifiera vilket förebyggande underhåll som vi ska genomföra på olika platser under de kommande åren. Det kan också handla om att inrätta särskilda projekt för att genomföra en viss åtgärd på många platser, säger Roger Andersson.

AI-hjälp visar var Göteborgs svagaste dricksvattenledningarna finnsDenna unika metod kallas för kritikalitetsanalys. Arbetet med att genomföra den har tagit ett år. Informationen om alla ledningsdelarna ligger nu i Kretslopp och vattens datasystem som visar var alla dricksvattenledningar ligger. En annan fördel med kartläggningen är att det nu är enklare för driftteknikerna som kommer till en vattenläcka att förutse var på ledningen som problemet finns. Detta genom att se var de mest sårbara delarna av ledningen finns.

För varje nytt rörbrott som sker läggs mer data in i AI-modellen så att dess förmåga att bedöma vilka delar av ledningsnätet som det är viktigast att underhålla förbättras.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>