När riksdagsledamoten Annika Hirvonen från Miljöpartiet nyligen besökte Inrego diskuterades grön skatteväxling, arbetstillfällen och lönsamhet för effektiv omställning till cirkulär ekonomi.
”Så spännande det var att se produktionen och få en tydlig bild av hur de här flödena fungerar rent konkret”, konstaterade hon.
Varje år ger cirkulära IT-företaget Inrego nytt liv åt 360 000 IT-produkter. Under ett studiebesök fick riksdagsledamoten Annika Hirvonen (MP) en inblick i hur den cirkulära ekonomin fungerar i praktiken.
Hon fick följa hela arbetet från att radera data till att rekonditionera och uppgradera IT-utrustning till nyskick. Något som engagerade riksdagsledamoten.
”Det är ju så här det borde gå till när vi tar hand om våra produkter på ett bra sätt! Men samtidigt får jag lite ont i magen när jag tänker på all elektronik som inte tas tillvara och hamnar på sopberg eller deponier, eller bara ligger och skräpar någonstans.” uppgav hon.
Offentlig sektor och grön skatteväxling
Inrego är en av få aktörer som har lyckats med skalbarhet och lönsamhet i den cirkulära ekonomin, och Annika Hirvonen ser politiken som ansvarig för att skapa rätt förutsättningar för att få fler hållbara företag att växa.
”Skatter är viktiga styrmedel för politiken, och jag ser att vi behöver genomföra en grön skatteväxling. Vi måste se till att det går att få en lönsamhet i att återbruka och ta tillvara på det som redan är producerat.”
Annika Hirvonen anser att det finns mycket att vinna med återbruk, inte bara miljömässigt utan även ekonomiskt.
”Det finns en enorm potential, inte minst när det kommer till offentlig sektor. Det finns mycket att göra där rent ekonomiskt för skattebetalarna. Alla borde ta tillvara på potentialen att köpa och sälja begagnat. Även på samhällsnivå.”
En framtid med resurshushållning och fler arbetstillfällen
Besöket på Inrego gav också anledning att reflektera över Sveriges resurshantering och dess globala påverkan.
”Det här väcker frågor om resurser – hur många nya gruvor ska vi öppna egentligen? Vad ska vi göra med det vi redan har tagit upp? Den cirkulära ekonomin handlar också om arbetstillfällen. Ska vi göra det lönsamt att driva dessa bolag i Sverige eller kommer det i framtiden ske utomlands?”
Besöket avslutades med en diskussion om hur vi som samhälle kan främja ett mer cirkulärt tankesätt – från privatpersoner till offentlig sektor. Annika Hirvonen var tydlig:
”Vi behöver sätta oss ner i Miljöpartiet och ta fram de smarta reformer som vi vill gå till val på och genomföra nästa mandatperiod.”