Detaljhandeln ska bli mer hållbar
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Detaljhandeln ska bli mer hållbar

Detaljhandeln ska bli mer hållbar

Publicerat av: Redaktionen

I samarbete med Apotek Hjärtat, Perrigo och Idun Minerals ska IVL titta på hur detaljhandeln kan använda kunskap från livscykelanalyser för att minska klimatpåverkan från produkter. Syftet är att driva på förbättringar och stötta branschen att ställa om till en mer hållbar affärsmodell.

– Det blir intressant att se hur livscykelanalyser kan användas inom detaljhandeln för att minska miljöbelastningen från konsumtion. Studien ska också bidra till att öka förståelsen för apoteksprodukters klimatpåverkan genom hela livscykeln, säger Susanne Lundberg, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.Detaljhandeln ska bli mer hållbar

Med hjälp av livscykelanalyser kan man få en helhetsbild av hur stor den totala klimatpåverkan är under en produkts livscykel, från råvaruutvinning via tillverkningsprocesser och användning till avfallshanteringen. Informationen kan användas av olika aktörer, till exempel som beslutsunderlag. I det aktuella projektet är det fokus på detaljhandeln och hur livscykelanalyser kan användas som underlag för att förbättra miljöprestandan hos produkter.

Målet med studien är även att förstå hur kunskapen från livscykelanalyserna på bästa sätt kan användas av företag inom detaljhandeln och längs hela varukedjan för att effektivt skapa miljönytta, samt att skapa en genomförandemodell för detta.

– Att få data är första steget. Det viktiga är sedan att få in LCA-kunskapen i beslutsprocesserna, så att den faktiskt används för att styra beslut genom hela kedjan, säger Åsa Nyblom, expert i miljösociologi vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Kunskapen ska användas vid inköp och i samarbete med leverantörer och kunder. Arbetet bedrivs under hösten 2021 och är tänkt som en förstudie för framtida projekt. Resultaten kommer att presenteras i en rapport som publiceras på IVL Svenska Miljöinstitutets hemsida.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>