Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild, vill uppmana till återbruk och renovering. Nu har man skapat ett Kunskapsbibliotek på webben för både offentliga och privata aktörer.
Här finns guider, rapporter, presentationer och webbinarier med fokus på cirkulärt byggande och förvaltning.
– Vi har i många år samlat kunskapsstöd i form av guider och verktyg på CCBuilds webbsida, men nu blir det mer lättillgängligt och sökbart, säger Johanna Andersson, expert på cirkulärt byggande och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Kunskapsbiblioteket ska öka det cirkulära byggandet
Att bevara, renovera och återbruka byggnader och byggmaterial ger stora vinster jämfört med att bygga nytt – både ekonomiskt och miljömässigt. Med CCBuilds nya Kunskapsbibliotek blir det enklare att söka kunskap och få vägledning för cirkulärt byggande. I det digitala biblioteket finns rikligt med material som guider, rapporter, presentationer och inspelade webbinarier med fokus på cirkulärt byggande och förvaltning att ta del av.
– Förhoppningen är att det nu blir lättare att ta del av den kunskap som redan finns, så att vi kan ta nästa steg och tillsammans driva på den cirkulära omställningen, säger Johanna Andersson.
Gemensam utmaning i storstäder
Kunskapsbiblioteket har utvecklats inom det Vinnova-finansierade projektet Kraftsamling för cirkulärt byggande som ska stötta den gröna omställningen i byggbranschen och öka möjligheterna att skala upp cirkulära lösningar.
I projektet som leds av IVL och Lindholmen Science Park samverkar storstäderna Malmö stad, Göteborgs stad och Stockholms stad med att ta fram nya stöd och guider som också kommer att finnas tillgängliga i det nya Kunskapsbiblioteket.
– Storstadskommunerna står inför samma utmaningar vad gäller cirkulärt byggande; vi möter samma frågor och har påbörjat liknande omställningsresor. Genom det här samarbetet kan vi dela erfarenheter och med stöd av varandra förflytta oss fortare framåt. Sen är det ett plus att våra erfarenheter även sprids vidare genom det nya Kunskapsbiblioteket, säger Jonathan Hummelman, projektledare vid Stockholms stad centrum för cirkularitet.