Hållbarhet och digitalisering – så möter Staticus de nya klimatreglerna
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCHHållbarhet och digitalisering – så möter Staticus de nya klimatreglerna

Hållbarhet och digitalisering – så möter Staticus de nya klimatreglerna

Publicerat av: Redaktionen

Fasadentreprenören Staticus växlar upp hållbarhetsstrategin för att möta kundernas skarpare gränsvärden för CO2-utsläpp.

En central del är användningen av digitala verktyg och ett datadrivet arbetssätt.

Staticus hållbarhetschef Laura Craft

Staticus hållbarhetschef Laura Craft

”Det som lockade mig till Staticus var det genuina engagemanget för hållbarhet och möjligheten att genomföra verklig förändring”, säger Laura Craft, hållbarhetschef på Staticus.

Med bakgrund inom fasadteknik, livscykelanalyser och cirkulär design, kombinerar Laura Craft teknisk expertis med en tydlig hållbarhetsvision. Ursprungligen från Australien och numera bosatt i Danmark, har hon över tio års erfarenhet av konsultuppdrag i städer som Sydney, Hongkong, Berlin och Köpenhamn.

Under hennes ledning driver Staticus hållbarhetsteam en ambitiös strategi för att leva upp till – och överträffa – de snabbt föränderliga miljökraven på de nordiska marknaderna, berättar hon i en intervju med Industritorget.

”Som specialist inom fasader har Staticus en stark position att påverka branschen, genom att arbeta direkt med materialleverantörer och kunder för att leverera innovativa, hållbara lösningar”, säger Laura Craft.

Digitala verktyg för cirkularitet och minskade koldioxidutsläpp

Staticus är något av en pionjär inom hållbara lösningar för den nordiska regionens ambitiösa miljökrav och  hållbarhetsstrategin vilar på fem huvudpelare: transparens, partnerskap, innovation i design och leverans, klimatskydd samt att bygga en hållbar organisation.

Företaget integrerar hållbarhet i alla delar av verksamheten – från projektdesign till tillverkning och företagspolicy.

” Vårt arbete handlar om att driva förändring genom starka partnerskap, transparens och innovation. Istället för att bara sätta upp hållbarhetsmål fokuserar vi på hur vi arbetar och samarbetar genom hela värdekedjan för att skapa verkliga framsteg”, säger Laura Craft.

En central del i strategin är användningen av digitala verktyg, exempelvis XD Tool, som möjliggör spårning i realtid av komponenter från design till installation. Nästa steg är att integrera hållbarhetsdata i verktyget, inklusive inbäddade koldioxidutsläpp och materialpass.

”Genom ett nära samarbete med vår leverantörskedja tar vi ett datadrivet grepp på hållbarhet. Det säkerställer att våra kunder får tillgång till robust data och mätvärden som hjälper dem att nå sina mål, förklarar Laura Craft.

Biobaserade material i fokus – viktigare än någonsin

En viktig del handlar om material och ett utvecklingsområde är det träbaserade hybridfasadsystemet HUF. Det är ett innovativt alternativ till traditionella aluminiumfasader med avsevärt lägre CO2-utsläpp.

Hållbarhet och digitalisering – så möter Staticus de nya klimatreglerna

Träbaserade hybridfasader minskar CO₂-utsläpp

” Träbaserade hybridfasader som HUF har gjort det möjligt för oss att minska inbäddade CO₂-utsläpp med upp till 70 procent jämfört med standardaluminium”, säger Laura Craft .

Företaget utforskar också andra biobaserade material, som snabbväxande pil, i samarbete med partners som Schmidt Hammer Lassen Architects, Pilebyg och MOOW.

Att utforska nya, klimatsmarta material blir allt viktigare i takt med att kraven på mer hållbar byggnation skärps. Danmark har redan infört strikta CO₂-krav för nybyggnation, och den 1 juli i år skärps dessa ytterligare. I Sverige har Boverket fått i uppdrag att föreslå gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan, samt att utöka klimatdeklarationernas omfattning för nya byggnader.  Förslagen ska presenteras senast 1 oktober 2026.

”Det blir ett viktigt steg för att anpassa Sverige till EU:s klimatmål, samtidigt som det driver på innovation och ansvar i byggsektorn”, säger Laura Craft.

Framtiden för hållbara fasader

Inför framtiden förbereder sig Staticus för att nå ett nettonollmål för koldioxidavtryck, inklusive scope 1–3-utsläpp.

Laura Craft förklarar:

”Under 2024 har vi fortsatt att utveckla vår rapportering av företagsutsläpp för att bättre kunna stödja våra kunders nettonollmål, genom alltmer detaljerade och transparenta data. Våra scope 1, 2 och 3-utsläpp har rapporterats via flera branschplattformar, bland annat Supply Chain Sustainability School och Emitwise. Förra året tog vi ett stort steg framåt genom att utveckla en intern hybridmetod som följer både GHG-protokollet och Science Based Targets-initiativets (SBTi) standarder.”

Laura Craft ser en framtid där hållbarhet handlar om att ha ett helhetsperspektiv på livscykelpåverkan, cirkularitet och materialinnovation.

”Fasadindustrin har gjort stora framsteg när det gäller att optimera den operativa prestandan. Nu har fokus förflyttats till en bredare, mer holistisk livscykelprestanda. Det kräver att vi omfamnar nya material, tänker om designprocesser och samarbetar tvärs över hela branschen, säger hon”.

– På Staticus ser vi hållbarhet som en möjlighet att driva verklig förändring, inte bara inom vårt bolag, utan i hela byggsektorns värdekedja. Genom innovation, nära samarbete med våra kunder och leverantörer, och en vilja att utmana traditionella arbetssätt, formar vi en fasadbransch som inte bara är mer hållbar – utan redo för framtiden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>