EcoDataCenter var en av fyra finalister för DCD Awards 2023
Hem SCHNEIDER ELECTRIC EcoDataCenter var en av fyra finalister för DCD Awards 2023

EcoDataCenter var en av fyra finalister för DCD Awards 2023

Publicerat av: Redaktionen

Tillsammans med Schneider Electric har EcoDataCenter i Falun utvecklats till ett av världens mest hållbara datacenter.

Genom att implementera smarta lösningar för både infrastruktur och energianvändning har datacentret uppnått en energieffektivitet i världsklass.

EcoDataCenter var en av fyra finalister för DCD Awards 2023Detta resulterade i en finalplats i kategorin European Data Center Project of the Year.

Bakom finalistplatsen i DCD Awards, den internationella tävlingen som i över 17 år prisat industrins mest hållbara och innovativa projekt, döljer sig ett samspel av olika faktorer. Användandet av energieffektiva lösningar, ett genomgående cirkulärt tänk i både design och konstruktion samt ett stort fokus på att ta vara på de lokala förutsättningarna.

Dataanvändningen i samhället växer snabbt och förväntas öka med 300 procent under de kommande fem åren, bland annat som ett resultat av den ökande användningen av AI. Därför har energieffektivitet varit högt prioriterat i både design och drift vilket i sin tur möjliggjort att Schneider Electric som samarbetspartner bidragit med kunskap och lösningar.

– Vi är stolta över att ha varit en av fyra finalister i denna tävling och ser det som en bekräftelse på att vi gjort ett gediget design- och planeringsarbete från första början. Vi har lyckats hitta en optimal position där vi kunnat dra nytta av lokala förutsättningar, bygga i klimatvänligt trä och uppnått en energieffektiv verksamhet med stöttning från engagerade globala aktörer. Med detta projekt som grund och recept för framgång fortsätter vi nu resan genom bygget av två nya datacenter i Falun samt expansion i Östersund, säger Mikael Svanfeldt, Chief Technology Officer, EcoDataCenter.

För Schneider Electric innebär finalplatsen ett kvitto på att företagets portfölj av energieffektiva lösningar snabbt kan hjälpa andra företag att minska sitt klimatavtryck. Ett måste för att möta framtida klimat- och utsläppsmål.

– Att kunna bidra med både kunskap och tekniska lösningar till ett så ambitiöst projekt som inte kompromissat med sina hållbarhetvisioner känns både jättekul och viktigt. EcoDataCenter är ett föredömligt exempel på hur innovativa och digitala lösningar kan bana vägen för energi- och kostnadseffektiva verksamheter. Vi är stolta över att ha varit en del av detta projekt och hoppas att det inspirerar fler att vilja investera i hållbarhet, säger Jenny Larsson, VD Schneider Electric Sverige.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>