Regionens elektrifiering för näringslivets utveckling och en hållbar framtid kräver att investeringarna i elnätet fördubblas
Hem ENERGI En hållbar framtid kräver att investeringarna i elnätet fördubblas

En hållbar framtid kräver att investeringarna i elnätet fördubblas

Publicerat av: Redaktionen

För att kunna nå de svenska klimatmålen och möta de ökade behoven på eleffekt i regionen dubblar nu Kraftringen Nät sina investeringar i det lokala elnätet.

Fram till 2030 ska 3,5 miljarder kronor investeras för att bygga ut och framtidssäkra elnätet.

Allt för att möjliggöra energiomställningen och för att Skåne ska kunna fortsätta att vara en attraktiv, expansiv och innovativ region.

Sverige står inför en stor utmaning i den energiomställning som krävs för att fasa ut fossila bränslen och minska utsläppen av växthusgaser. Vägen dit går genom elektrifiering av stora delar av samhället. Transporter och industri är redan på god väg att ställa om till att drivas av el, men mer ska och måste till.

Utmaningen är särskilt stor i södra Sverige och elprisområde 4, som har den sämsta balansen mellan elanvändning och produktion i landet. Självförsörjningsgraden, producerad el i förhållande till konsumerad el, är endast 15 procent. I dag finns runt 1 000 MW installerad effekt i Skåne, men behovet beräknas redan år 2030 vara mer än sju gånger så stort. Detta ställer höga krav på elnätets förmåga att distribuera elen.

– När alltmer elektrifieras måste vi också göra mer för att se till att elnätet klarar av den ökade användningen. Vi har bara ett par år på oss innan behovet i Skåne sjudubblas, därför ökar vi takten, säger Åsa Svensson, vd på Kraftringen Nät.

Kraftringen Näts investeringar i elnätet motsvarar i dag runt 200 miljoner kronor om året, och de kommande åren ska investeringarna öka till cirka 400 miljoner om året för att möta behoven och kraven i samhället. Investeringarna görs bland annat för att bygga ut och öka kapaciteten, storm- och vädersäkra luftburna ledningar, och ett löpande och förebyggande övervakningsarbete för att byta ut uttjänta komponenter.

– Elnätet är själva grunden i vårt moderna samhälle. Utan ett fungerande elnät som har tillräckligt med kapacitet klarar vi inte av att göra många av de saker vi tar för givet, än mindre att ställa om och minimera klimatpåverkan.

Regionens elektrifiering för näringslivets utveckling och en hållbar framtid kräver att investeringarna i elnätet fördubblas

– För oss som är en reglerad verksamhet med ett lagstadgat uppdrag att följa samhällsutvecklingen, är det en självklarhet att utveckla elnätet så att det möter kundernas ökade behov och krav. För vår del betyder det att se till att elnätet klarar den ökade kapacitet som ska distribueras i lokalnäten, samtidigt som dagens funktionalitet och tillgänglighet till gemene man ska förbli minst lika bra framöver.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>