De vill främja cirkulär ekonomi i Norr- och Västerbotten
Hem HÅLLBAR UTVECKLING De vill främja cirkulär ekonomi i Norr- och Västerbotten

De vill främja cirkulär ekonomi i Norr- och Västerbotten

Publicerat av: Redaktionen

IUC Norr, Luleå tekniska universitet och Energikontor Norr inleder ett samarbete för att främja cirkulär ekonomi hos företag i Norrbotten och Västerbotten.

Projektet som går under namnet ”Close the Loop” finansieras av den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från Region Norrbotten och Region Västerbotten. 

– Vi hoppas kunna bidra till att förändra hur små och medelstora företag designar, tillverkar, säljer och återtar sina produkter för att ställa om till en mer cirkulär verksamhet, säger Monica Kutics Normark, som är projektledare på det internationella utvecklingscentret,  IUC Norr som tillsammans med Energikontor Norr och Luleå tekniska universitet står bakom Close the Loop. De vill främja cirkulär ekonomi i Norr- och Västerbotten

Målet med samverkansprojektet är att främja cirkulära initiativ för att minska miljöpåverkan och öka konkurrenskraften för företag i Norrbotten och Västerbotten. Genom att förse dem med verktyg och kunskap för att utveckla cirkulära affärsmodeller och processer vill man överbrygga kunskapsluckor och visa hur hållbar affärsutveckling kan integreras i produktutvecklingen. Det kan handla om att ge tillgång till innovationsprocesser, erfarenhetsutbyte och utbildning i cirkulär produktutveckling och resurssnåla produktionsprocesser.

– Att tänka cirkuläritet för resurser och energi blir allt viktigare i framtidens affärsmodeller, både internt och genom hela värdekedjan, vilket gör det här projektet otroligt spännande och inspirerande, säger Jörgen Nilsson, vd på Energikontor Norr.

Fokuserar på cirkulär design och produktutveckling

Close The Loop kommer i första hand fokusera på att öka kunskapen om cirkulära affärsmodeller och flöden, med särskild betoning på design och produktutveckling.

– Projektet är viktigt då många företag är väl medvetna om nyttan med att bli mer cirkulära, men det är få som verkligen har kunskapen och erfarenheten om hur design och utformning av företagets erbjudanden kan användas för att uppnå cirkuläritet, säger Jörgen Normark, universitetslektor inom design på Luleå tekniska universitet.

Tillväxtverket ser hur det kan bidra till långsiktiga samhällsförändringar genom stärkta förmågor och förändrade beteenden. Projektet har goda förutsättningar för att skapa bestående effekter och främja hållbar utveckling i Övre Norrland.  Övergripande handlar det också om att bidra till ett grönt Europa.

Projektet finansieras av den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från Region Norrbotten och Region Västerbotten. Finansieringen avser Övre Norrland för att främja övergången till en cirkulär och resurseffektiv ekonomi och gäller från 1 auugust 2024 till 30 november 2027.

På bild, från vänster: Jenny Björnfot, Jörgen Nilsson, Energikontor Norr, Monica Kutics Normark, Jessica Nilsson, Marlene Hagenrud, IUC Norr, Lina Widenmo, Erika Strömvall, Energikontor Norr, Jörgen Normark, Luleå tekniska universitet

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>