Färdplan ska öka återvinningen av industrins plastförpackningar
Hem MILJÖ Färdplan ska öka nu återvinningen av industrins plastförpackningar

Färdplan ska öka nu återvinningen av industrins plastförpackningar

Publicerat av: Redaktionen

Plast som används inom industrin är ofta enklare att återvinna än hushållens förpackningar.

Ändå återvinns långt under de 50 procent som lagen säger.

Ett projekt som leds av IVL presenterar nu ett förslag till färdplan för att förbättra läget.

– I Sverige har det varit fokus på hur konsumentförpackningar kan återvinnas, men det behövs ett större intresse för verksamheternas förpackningar, och det finns stora miljövinster med att öka användningen av återvunnen plast, säger Åsa Romson på IVL Svenska Miljöinstitutet, en av författarna bakom färdplanen.

Omkring 40 procent av plastförpackningarna används av verksamheter. Enskilda förpackningsloopar, där särskilda typer av plastförpackningar återvinns till samma produkt, ökar klimatnyttan. Projektet Sluta cirkeln för industriell plast har genomfört sådana fallstudier när det gäller frigolit, plastfilm och storsäckar som används för allt från spannmål till kemikalier.

– Verksamheter som hanterar en större mängd av samma förpackning borde kunna lämna dem för behandling i en enskild loop. Men det krävs strukturer som underlättar sådana förpackningsloopar, säger Åsa Romson.

Nya regler kan ge förändring över hela linjen

Skärpta regler kring återvinning av plastförpackningar är på gång både i EU och Sverige. Det kan ge nya arbetssätt av förpackningsproducenter, återvinningsaktörer och verksamheter som köper in plastförpackade produkter.

Färdplan ska öka återvinningen av industrins plastförpackningar– Kommunerna har en viktig roll: de kan bidra till lokalt samarbete, kontrollera hanteringen av förpackningsavfallet och genom sin upphandling öka efterfrågan på både förpackningar av återvunnen plast och på förpackningar av oblandade plastsorter som kan lätt kan materialåtervinnas, säger Åsa Romson.

Den som är intresserad av att veta mer om färdplanen och andra resultat från projektet är välkommen till ett event på Naturvårdsverket i Stockholm den 12 juni.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>