Ferroamp genomför lyckat pilotprojekt om stödtjänster med Varberg Energi – skickar in ansökan till Svenska kraftnät
Hem ENERGI Ferroamp AB genomför lyckat pilotprojekt om stödtjänster med Varberg Energi – skickar in ansökan till Svenska kraftnät

Ferroamp AB genomför lyckat pilotprojekt om stödtjänster med Varberg Energi – skickar in ansökan till Svenska kraftnät

Publicerat av: Redaktionen

Ferroamp har i samarbete med mjukvaruföretaget Ntricity och inom ramen för ett pilotprojekt med Varberg Energi, tagit fram en teknisk lösning för batteriägare som vill sälja kapacitet till stödtjänsten FCR-D för att bidra till balansen i elnätet.

En ansökan om förkvalificering har nu skickats till Svenska kraftnät.

– Testerna har gått mycket bra och vi ser fram emot att kunna ge våra kunder möjlighet att balansera elnätet. På det sättet bidrar de till elektrifieringen och omställningen till ett fossilfritt energisystem samtidigt som de kan tjäna pengar på sina batterier, säger Carl Heyman, produktansvarig på Ferroamp.

Genom att sälja stödtjänster för balansering av elnätet kan hushåll som äger ett batteri för energilagring tjäna pengar på att stötta elnätet. Det är Svenska kraftnät som köper in tjänsterna för att hålla den stabila frekvens i elnätet som krävs. Elkunder kan därmed få betalt för att på kommando öka eller minska sin elanvändning eller elproduktion.

Ferroamp genomför lyckat pilotprojekt om stödtjänster med Varberg Energi – skickar in ansökan till Svenska kraftnätSamarbetsprojektet handlar om tjänsten FCR-D (Frequency Containment Reserve Disturbance) och innebär att man under perioder ställer kapacitet till förfogande som kan användas om det plötsligt inträffar störningar i nätet.

Mjukvaruföretaget Ntricity samlar flera mindre Ferroamp-system med batterier som de kan styra centralt så att Varberg Energi i sin tur kan sälja den samlade kapaciteten till Svenska kraftnät.

Under pilotprojektet som pågått under våren har företagen med framgång testkört ett tjugotal villasystem med en sammanlagd storlek på strax över 100 kW vilket är den undre gränsen för att utgöra ett bud på marknaden. Nu har företagen skickat in en ansökan till Svenska kraftnät om den förkvalificering för tekniken som krävs för att få delta i handeln.

– Att få in ansökan till Svenska kraftnät är ett viktigt steg i processen. Vi har tidigare gått igenom denna process för andra resurser och känner oss komfortabla med att vi uppfyller kraven uppställda av Svenska kraftnät säger Lars Skoglund på Ntricity.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>