Den 7–13 april 2025 är det dags för Bauma, världens största mässa inom bygg- och anläggning. Teman är ekonomi, hållbarhet och digitalisering.
– Det är mycket som behöver diskuteras och branschen står inför stora omställningar, säger Joachim Schmid, från tyska ingenjörsförbundet VDMA och medarrangör till Bauma.
Det har gått tre år sedan förra gången det begav sig, men i april 2025 är det åter dags för byggmässan Bauma i München. På en digital presskonferens berättade Stefan Rummel, vd för arrangören Messe München, att Bauma 2022 var lite speciell då den hölls direkt efter pandemin, vilket gjorde att en del utställare valde att inte delta. Men denna gång ser det annorlunda ut och uppslutningen är hög skriver branschtidningen Dagens Infrastruktur.
– Med nästa Bauma i april nästa år börjar vi närma oss samma storlek som 2019 före pandemin. Vi har 614 000 kvadratmeter utställningsyta och vi räknar med drygt 500 000 besökare. Det är glädjande att några stora aktörer är tillbaka som Volvo, Deutz, CNH och Liugong, sa Stefan Rummel.
Han berättade även att utställningsområdet har utökats.
– Det vi gör inför varje Bauma är faktiskt att vi bygger en mindre stad och vi måste förbättra infrastrukturen hela tiden. Vi har köpt mark nordöst om mässområdet och skapat ett multifunktionsområde dit bussar anländer och det blir en bro över till mässområdet. Det blir också en ny entré.
Framtidens gruvdrift
Några övergripande ämnen för nästa års Bauma är de ekonomiska utmaningar bygg- och anläggningsbranschen står inför, samt klimatneutralitet, hållbarhet och digitalisering.
– Det kommer att diskuteras klimatneutralitet och alternativa drivmedel. Vilka möjligheter och begränsningar det innebär och vilken infrastruktur som behövs. Sedan kommer det att behövas digitalisering och nätverkande för att integrera och automatisera alla nya lösningar, sa Stefan Rummel.
Ett annat ämne under Bauma 2025 kommer att vara framtidens gruvdrift. Hur gruvbranschen ska kunna säkra behovet av råmaterial på ett hållbart och säkert sätt.
Joachim Schmid från det tyska ingenjörsförbundet VDMA, som är medarrangör till Bauma, konstaterade att såväl Tyskland som Europa har en lång erfarenhet av gruvindustri.
Efter mycket kritik mot brytningsmetoderna flyttades en stor del av gruvindustrin till andra delar av världen.
– I dag är det inte längre accepterat att gruvdrift förstör miljön. Det har kommit nya tekniker och en återställning av den europeiska gruvindustrin pågår. Gruvbrytning måste göras på rätt sätt och på Bauma kommer lösningar för det att visas. Vi måste få tillbaka gruvindustrin till Europa, inte minst med tanke på det ökande behovet av kritiska mineraler.
Påverka politiker i Tyskland och EU
Under mässan hålls även Bauma Forum som är fem temadagar med fem huvudteman – Klimatneutralitet, Utmaningar för gruvdrift, Alternativa drivmetoder, Digitalisering och nätverkande samt Hållbart byggande.
Den första dagen fokuserar på klimatneutralitet med bland annat inbjudna politiker från de tyska delstatsregeringarna och från EU.
– Klimatneutralitet är inte enbart en fråga för bygg- och anläggningsbranschen. Även samhälle, politiker och teknologi måste delta för att hitta lösningar. Vi kommer att fråga politikerna vilken väg vi ska gå vad gäller el i stället för diesel, el till arbetsplatserna med mera. Vi kommer att be politikerna att göra sitt jobb på hemmaplan så att vi får riktlinjer för vårt arbete, sa Joachim Schmid.
Produktionen av cement och betong bidrar till stora utsläpp av koldioxid. Joachim Schmid berättade att VDMA arbetar med tillverkare av material och maskiner för att hitta nya lösningar.
– Men det handlar inte enbart om att ändra i recepten för betongen. Det behövs även andra sätt att bygga och nya material. En del nya lösningar kommer att finnas på Bauma 2025.
Digitalisering nödvändig
En fråga på presskonferensen var om människor kommer att ersättas av AI och andra digitala tekniker.
– Digitaliseringen ska göra arbetet enklare för maskinförare. De kommer fortfarande att behövas men de måste lära sig nya sätt att jobba, tillsammans med de digitala hjälpmedlen. Produktiviteten inom bygg- och anläggning måste öka och det är inte möjligt utan digitalisering, konstaterade Joachim Schmid.
Även standardisering är viktig för att öka produktiviteten och för att underlätta vardagen för maskinägare och förare. På Bauma 2022 presenterades standarden MiC 4.0 som innebär att redskap och maskiner kan kommunicera med varandra oavsett fabrikat.
– Maskinägarna var trötta på att olika maskintillverkare hade sina egna lösningar. MiC 4.0 innebär plug and play, det är bara att koppla på redskapet och börja arbeta. Hittills har cirka 70 tillverkare anslutit sig till standarden och på Bauma i april kommer de att visa vad det innebär.
Informationsutbyte
Stefan Rummel och Joachim Schmid lyfte även fram Science Hub, ett område på Bauma där forskare och flera ledande universitet visar vad de arbetar med vad gäller teknik för branschen.
– Både besökare och utställare borde gå dit och lära sig något nytt. Utöver att titta på maskiner och utrustning så är Bauma även ett utbyte av information. Och det är en bra tid nu. Det är mycket som behöver diskuteras och branschen står inför stora omställningar, underströk Joachim Schmid.