Försäljningsrekord för Erikshjälpen Second Hand: ”Vi ser ett ökat behov av våra butiker”
Hem MILJÖ Försäljningsrekord för Erikshjälpen Second Hand: ”Vi ser ett stor behov av våra butiker”

Försäljningsrekord för Erikshjälpen Second Hand: ”Vi ser ett stor behov av våra butiker”

Publicerat av: Redaktionen

Hushållens allt sämre ekonomi kombinerat med en ökad miljömedvetenhet har gett den svenska secondhandmarknaden ett uppsving.

Flera av Erikshjälpen Second Hands butiker slog försäljningsrekord under 2022 och trenden ser ut att hålla i sig.

– Förra året ökade vårtotala försäljning med 16 procent, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand.

För bara några decennier sedan var det antingen de som inte hade råd med nytt, eller som var väldigt intresserade av retro, som handlade second hand. Men i tider av klimatoro och stigande inflation har viljan att handla second hand ökat bland svenskarna. Det märks inte minst på att Erikshjälpen Second Hand slår försäljningsrekord i flera av sina butiker. I storstäderna men också på mindre orter märker man av ökad försäljning

Kastruller och bestick

De största, och mest populära, avdelningarna hos Erikshjälpen Second Hand är hushållsprodukter och kläder. Basvaror som kastruller och bestick är storsäljare och det är hos de unga som intresset för second hand ökat allra mest.
Erikshjälpen Second Hand har sedan starten 1990 vuxit till att i dag vara ledande i branschen med ett 60-tal butiker i Sverige, två i Norge samt en e-handelsbutik. Syftet med butikerna är att generera medel till bistånd, både i Sverige och utomlands, genom barnrättsorganisationen Erikshjälpen.
– När hushållens vardag har blivit tuffare ser vi ett ökat behov av våra butiker, säger Anette Alm Gustafsson. Vi är väldigt glada över att fler svenskar stödjer hållbar konsumtion genom att handla hos oss. Det ger oss också större möjligheter att hjälpa barn runt om i världen,

En viktig mötesplats

Men Erikshjälpens Second Hand är också en viktig mötesplats för människor som står långt från arbetsmarknaden. Omkring 1000 personer om dagen får möjlighet till social gemenskap genom arbetsträning eller praktik i någon av butikerna.

Försäljningsrekord för Erikshjälpen Second Hand: ”Vi ser ett ökat behov av våra butiker”

Vi är väldigt glada över att fler svenskar stödjer hållbar konsumtion genom att handla hos oss, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef för Erikshjälpen Second Hand.

Men med ökad försäljning behövs också fler varor och ökat engagemang. Anette Alm Gustafsson hoppas på att fler vill bidra till Erikshjälpen Second Hands verksamhet som gåvogivare eller volontärer:
– Deras insats gör skillnad för barnen och världen dom drömmer om. Men också för familjer i ditt närområde som i dessa tuffa tider har ett större behov av att handla second hand.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>