Hållbarhet och AI i fokus när Dassault Systèmes firade kvartssekel
Hem TRANSPORT Hållbarhet och AI i fokus när Dassault Systèmes firade kvartssekel

Hållbarhet och AI i fokus när Dassault Systèmes firade kvartssekel

Publicerat av: Redaktionen

Det pratades både hållbarhet och AI när den franska mjukvarujätten Dassault Systèmes samlade kunder och leverantörer för 25:e året i rad på 3DExperience World.

Samtidigt avslöjar man att det går bra på den svenska marknaden.

Hållbarhet och AI var på tapeten när närmare 5000 deltagare från mer än 30 länder samlades i Dallas på Dassault Systèmes årliga konferens 3DExperience World för ett tag sedan. Bland annat var många transportföretag på plats för att visa upp sina miljövänliga lösningar – allt från tyska vätgasbussar till indiska lastcyklar.

I år var 25:e gången som 3DExperience World gick av stapeln, och man passade på att presentera nya funktioner i företagets produkter Solidworks och 3DExperience Works. En av nyheterna var också att Dassault Systèmes och Cadence Design Systems utökat sitt strategiska partnerskap, och lanserat en ny integration som ger elektro- och maskiningenjörer nya möjligheter att samarbeta.

Bernard Charles lämnar över stafettpinnen

Den franska PLM- och CAD-specialisten Dassault Systèmes har idag 7,5 miljoner användare. Programvaran hjälper företag att skapa och visualisera virtuella tvillingar av produkter, processer och verksamheter. Komplexa system – allt från bilar och städer till mänskliga hjärtan – kan simuleras med hjälp av digitala modeller från mjukvaran.

Hållbarhet och AI i fokus när Dassault Systèmes firade kvartssekel

Bernard Charles (till vänster) lämnade nyligen posten som vd på företaget, och efterträddes av Pascal Daloz

Bernard Charles som arbetat på Dassault Systèmes sedan 1983 lämnade nyligen posten som vd på företaget, och efterträddes av Pascal Daloz. Bernard Charles fortsätter dock att verka i företaget i rollen som styrelseordförande.

– Pascal Daloz och jag har jobbat tillsammans länge. Han är den rätta personen att ta över efter mig på vd-posten. Han gör dessutom detta vid helt rätt tillfälle, berättade den nu 66-årige Bernard Charles under en presskonferens för ett hundratal journalister på plats.

AI kan förbättra världen

Föga förvånande kretsade mycket under konferensens första dag även kring artificiell intelligens och hur den påverkar tillverkningsindustrin.

– Vad ska vi göra med elefanten i rummet som stavas AI, frågade Bernard Charles retoriskt på scen för att därefter ge några exempel på hur företaget byggt in nya AI-funktioner på plattformen. Bland annat erbjuder man en AI-assistent som lär sig av användarna och automatiserar repetitiva uppgifter.

– AI kommer att hjälpa oss att utföra många arbetsuppgifter snabbare. Men jag tror även att AI kommer att hjälpa oss att förbättra livet för hela mänskligheten, berättade Bernard Charles.

Dassault Systèmes satsar även på nya företag som använder sig av AI genom sin startup-accelerator 3DExperience Labs.

– Jag tror att AI är en oumbärlig motor för innovation, och vi har arbetat med tekniken länge. De som varit med tidigare år på vår konferens vet att vi har pratat om AI redan för fem och till och med tio år sedan, förklarar Gian Paolo Bassi, chef för 3DExperience Works.

Sverige viktig marknad

Enligt Gian Paolo Bassi är den svenska marknaden väldigt intressant för Dassault Systèmes. Inte minst eftersom många svenska företag arbetar med hållbarhet och energi på olika vis.

– Människorna i Sverige och Norden är mycket engagerade i miljöfrågan och vi ser ett intresse för vår produktportfölj från många företag. En kund med Sverigekoppling är Packsize som tillverkar paket speciellt för e-handelns behov av skräddarsydda lådformat, vilket hjälper till att hushålla resurser, berättar han.

Packsize startade i Sverige och har idag sitt huvudkontor i USA. Företaget har en automatiserad maskinlinje för paketpackning i Enköping där man tillverkar lådor anpassade till individuella produkter och dess storlek. På så vis kan man minimera mängden förpackningsmaterial och fyllnadsmaterial som används i paket.

Gian Paolo Bassi kan inte ge specifika siffror på hur det går för Dassault Systèmes i Sverige. Men marknaden i norra Europa har god tillväxt rent generellt, berättar han.

– Det är den region som haft högst tillväxt av alla när vi tittar på våra molnprodukter. Jag tror att detta delvis beror på att ni ofta är “early adopters”. Det finns också många startups i Sverige. Molnlösningar erbjuder mycket flexibilitet och motståndskraft för dem, avslutar han.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>