Alarmerande studie: IT-personalen pantar burkar - men har nollkoll på IT-utsläppen
Hem UNDERSÖKNING Alarmerande studie: IT-personalen pantar burkar – men har nollkoll på IT-utsläppen

Alarmerande studie: IT-personalen pantar burkar – men har nollkoll på IT-utsläppen

Publicerat av: Redaktionen

Hela 82 procent av IT-personalen i Sverige pantar burkar och flaskor. Men bara 38 procent har koll på CO2-utsläppen från sin IT-utrustning under dess livscykel.

Det visar en ny undersökning om den svenska IT-personalens hållbarhetsinitiativ från Lenovo och YouGov.

–  Vår undersökning visar på att det fortfarande finns mycket att utveckla på Sveriges IT-avdelningar, säger Christer Eklund, Sverigechef på Lenovo.

Alarmerande studie: IT-personalen pantar burkar - men har nollkoll på IT-utsläppen

IT-personalen har dålig koll på om IT-utsläppen

I undersökningen, som utfördes av YouGov på uppdrag av Lenovo, tillfrågades svensk IT-personal på olika nivåer om sina hållbarhetsinitiativ, både privat och professionellt. Resultatet visar att många engagerar sig i hållbarhet privat, exempelvis genom återvinning och pantning – men hållbara IT-val har inte samma självklara plats.

Hela 82 procent av IT-personalen pantar sina burkar och flaskor, men endast 38 procent har tillräcklig kunskap om koldioxidutsläppen från IT-utrustningen. De flesta vet inte vilka koldioxidutsläpp deras IT-utrustning skapar och 70 procent svarar antingen ”nej” eller  ”vet ej” på frågan om deras datacenter drivs av förnybar energi och/eller använder vattenkylning eller ej.

Detta bekräftar den stora okunskapen kring IT-driftens effekt på miljön och pekar på ett behov för företag att utveckla sina hållbarhetsrutiner inom IT.

Strategi för utsläpp från IT-utrustning saknas

Trots att det idag finns hållbara alternativ för IT-utrustning, saknar en betydande del av de tillfrågade företagen en tydlig strategi för att minska sina utsläpp.

Bara var fjärde (28 procent) respondent angav att de har en konkret plan för att reducera sin organisations koldioxidutsläpp kopplade till IT.

Avsaknaden av strategi och riktlinjer innebär att många företag fortsätter använda ohållbar och energikrävande utrustning, som bidrar till en negativ miljöpåverkan.

Än mer anmärkningsvärt är att endast en fjärdedel (23 procent) av svenska IT-avdelningar faktiskt följer upp de utsläpp deras IT-utrustning orsakar. Detta innebär att en överväldigande majoritet saknar insyn i hur deras IT-relaterade utsläpp utvecklas över tid, vilket gör det svårt att vidta effektiva åtgärder för att minska dem.

Bristen på uppföljning leder till att organisationer fortsätter använda teknik utan att förstå dess fulla klimatpåverkan.

Avsaknaden av regelbunden analys av IT-relaterade utsläpp gör det nästintill omöjligt att identifiera förbättringsområden eller sätta upp konkreta mål för att minska sina utsläpp. Att införa tydliga rutiner för mätning och rapportering är därför en avgörande faktor för att driva verklig förändring på IT-avdelningar.

IT en bortglömd del av hållbarhetsarbetet

Den låga andelen företag som systematiskt spårar sina IT-utsläpp tyder på ett glapp mellan ambition och handling. Trots att hållbarhet är en viktig fråga i samhället i stort och bland många organisationer och industrier i Sverige, är IT-utrustningens klimatpåverkan förbisedd.

Alarmerande studie: IT-personalen pantar burkar - men har nollkoll på IT-utsläppen

Christer Eklund, Lenovo

Många branscher ställs inför fler och fler hållbarhetskrav, men IT-avdelningar ofta har färre tydliga riktlinjer för hållbarhetsarbete.

När deltagarna tillfrågades om tillgången till verktyg som krävs för att arbeta hållbart, svarade hela 67 procent att de antingen saknar sådana eller inte vet om de har dem.

Dessa verktyg, exempelvis applikationer för insamling av hållbarhetsdata, är avgörande för att möjliggöra en effektiv miljöstrategi. Avsaknaden av dessa verktyg kan alltså vara orsaken till att hållbarhet för IT-utrustning blivit förbisedd.

– Hållbarhet börjar med medvetenhet, att IT-personal inte jobbar hållbart i sin yrkesroll kan bero på att de inte är medvetna om hur man kan arbeta med hållbar IT, konstaterar Christer Eklund

– Allt från datorer av återvunnet material till energieffektiv kylning av servrar finns på marknaden idag och gör det enkelt för IT-team att göra hållbara val. Men först måste vi få upp hållbar IT på agendan, och göra IT-ansvariga medvetna om allt som kan göras för att IT-personalen och IT-avdelningarna ska kunna stärka hållbarheten på företagen.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 13 februari – 5 mars 2025 har sammanlagt 645 intervjuer via internet genomförts med svenskar yrkesverksamma inom IT.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>